Decizie definitivă în cazul Sfinxul și Babele. Instanța a decis din ce județ din România fac, de fapt, parte
A fost luată o decizie definitivă în cazul Sfinxul și Babele. După ce timp de șapte ani, județele Prahova și Dâmbovița și-au disputat în instanță proprietarea asupra terenului pe care sunt așezate monumentele, în sfârșit, s-a stabilit de cine aparțin unele dintre cele mai cunoscute monumente naturale ale României.
- Decizie definitivă în cazul Sfinxul și Babele
- De cine aparțin unele dintre cele mai cunoscute monumente naturale ale României
Timp de șapte ani, judeţele Prahova şi Dâmboviţa şi-au disputat în instanţă proprietatea asupra terenului pe care sunt aşezate monumentele Sfinxul și Babele. Cel care a anunțat că a câștigat definitiv în instață acest proces a fost președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
Decizie definitivă în cazul Sfinxul și Babele
Cel care a anunțat decizia definitivă a instanței în cazul Sfinxul și Babele a fost președintele Consiliului Județean Dâmbovița, printr-o postare pe rețeaua de socializare.
”Victorie pentru Dâmboviţa! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunţ că Sfinxul şi Babele din Bucegi aparţin judeţului Dâmboviţa! Problema teritorială asupra celor două monumente, care se află pe raza comunei Moroeni, a fost tranşată astăzi fără a mai lăsa loc de interpretări. Disputa dintre judeţul nostru şi Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, a fost mesajul scris de Corneliu Ştefan.
Acest proces între județele Dâmbovița și Prahova a început în urmă cu mai mulți ani și a trecut prin mai multe instanțe.
Inițial, anul trecut, Prefectura spunea că: ”limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenenţa celor două monumente naturale la domeniul public al judeţului Prahova, respectiv al oraşului Buşteni. Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni”.
În final, instanț a decis că unele dintre cele mai cunoscute monumente naturale ale României aparțin de județul Dâmbovița.
Despre Sfinxul și Babele
Unele dintre cele mai cunoscute monumente naturale ale României sunt situate în Munții Bucegi și reprezintă un punct de atracție turistică. Originea numelui ”Sfinxului” este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu asemănărea Sfinxului Egiptean. Ciupercile de piatră numite „Babele”, se găsesc în imediata vecinătate a cabanei cu același nume, așa cum spuneam și anterior, constituie atracții importante.