Detalii uluitoare din dosarul în care Dani Mocanu a fost acuzat de instigare la ură împotriva femeilor / Cum a încercat manelistul să îi „vrăjească” pe judecători!
Magistrații Judecătoriei Pitești, care l-au condamnat pe Dani Mocanu, în primăvara acestui an, pentru incitare la ură, au explicat motivele care i-au determinat să ia această decizie. Judecătorii au oferit detalii uluitoare despre modul în care manelistul a încercat să-i convingă că este nevinovat, iar piesa Curwa nu încalcă legislația românească.
- Dani Mocanu a încercat să scape de pedeapsă și a invocat mai multe scuze, însă judecătorii i-au demontat argumentele
- Instanța i-a confiscat manelistului peste 34.000 de dolari
- Mocanu riscă și șase luni de închisoare cu executare
Dani Mocanu a declanșat un scandal public uriaș după ce autoritățile s-au sesizat cu privire la faptul că piesa Curwa incită la ură împotriva femeilor. „În data de 24.07.2019, organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea unei infracțiuni de incitare la ură sau discriminare (...) constând în aceea că o persoană cunoscută în mediul public drept manelistul Dani Mocanu a compus și ulterior postat pe Youtube, la data de 27 aprilie 2019, un videoclip cu denumirea „Dani Mocanu - Curwa (Offlcial Video) HiT 2019, videoclipul în cauză incitând publicul videoclipului la ură si discriminare împotriva femeilor”, au arătat magistrații în motivarea deciziei de condamnare. "O curvă dacă-ți iei, s-o ții în locul ei, Să n-o lasi sa gândească, sa-i pui stop la idei. Să nu îi dai valoare decât ca la un câine, N-o duce la restaurant, ține-o în cas 'pe pâine”, sunt o parte dintre versurile piesei, invocate de judecătorii care au stabilit că interpretul a comis o infracțiune. În plus, judecătorii au arătat că, deși procurorul i-a cerut să scoată piesa de pe contul său de Youtube, acesta a refuzat.
Dani Mocanu, acuzat că l-a sfidat pe procuror
În apărarea lui, Dani Mocanu a invocat dreptul la liberă exprimare, dar și faptul că, din punctul lui de vedere, nu reiese clar faptul că mesajul piesei face referire, în mod obligatoriu, la o femeie, în condițiile în care termenul de curvă poate fi folosit, spune el, inclusiv în cazul unui bărbat. „În ceea ce privește apărarea inculpatului, susținută prin apărătorii săi, potrivit căreia prin cuvântul „curvă”, nu se poate reține că se face referire la femeie, putând fi și un bărbat, instanța reține că definiția pe care dicționarul explicativ al limbii române îl oferă cuvântului curvă este „femeie care duce o viață desfrânată”. Această definiție a cuvântului, conjugată cu imaginile videoclipului în care apare o femeie ce este pusă într-o situație umilitoare și degradantă, conduce clar la concluzia că inculpatul s-a referit la femeie și nu la un bărbat, atunci când a transmis mesajul melodiei. Totodată, nici faptul că nu se poate pune semnul egalității între curvă și femeie, în general astfel cum același inculpat susține prin apărători, nu poate fi primit, în condițiile în care din mesajele trimise de cei ce au vizualizat melodia, reiese că aceștia au înțeles clar că este vorba de femeie în general” au arătat magistrații.