Din martie 2024, România intră în Schengen cu porturile și aeroporturile. Votul în Consiliul Reprezentanților Permanenți (COREPER) va avea loc peste două zile
Peste două zile, reprezentații misiunilor diplomatice la UE votează intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene, fluviale și maritime. Șansele extinderii Schengen cu România și Bulgaria au crescut după ce, luna aceasta, Olanda a renunțat la veto-ul față de vecinii noștri de la sud.
- Șansele extinderii Schengen cu România și Bulgaria au crescut
- Din martie 2024, România intră în Schengen cu porturile și aeroporturile
- Votul în Consiliul Reprezentanților Permanenți (COREPER) va avea loc peste două zile
Potrivit unor surse guvernamentale, data stabilită la nivelul Uniunii Europene pentru aderarea României la Schengen pe cale aeriană și maritimă este 31 martie 2024, perspectiva pentru frontierele terestre fiind 2025, scrie Adevărul.
Din martie 2024, România intră în Schengen cu porturile și aeroporturile
Liderii Uniunii Europene ar fi ajuns la un acord privind reforma sistemului de azil și migrație, fiind stabilite reguli mai clare pentru: verificarea migranților aflați în situație ilegală atunci când aceștia sosesc în UE, prelevarea de date biometrice, procedurile de depunere și de gestionare a cererilor de azil, normele privind stabilirea statului membru responsabil de tratarea unei cereri de azil, cooperarea și solidaritatea între statele membre, precum și modul de gestionare a situațiilor de criză, inclusiv cazurile de instrumentalizare a migranților, mai scrie sursa menționată anterior.
„Condițiile inițiale pe care le-a pus Austria anul trecut la explicarea veto-ului nu mai există pentru că s-a ajuns la un pact pe azil și migrație. Și, doi: orice condiții aparent bilaterale, pe care le-ar cere României sau Bulgariei, nu-și mai au rostul, pentru că acum sunt încadrate deja în pact“, a explicat eurodeputatul Dragoș Pîslaru (REPER/RENEW).
Viena a refuzat aderarea României la Schengen
Pe motiv că lăsăm emigranţii clandestini să ajungă în Austria, Viena a refuzat aderarea României la Schengen.
Ulterior, potrivit informațiilor, Bucureştiul a ripostat cu cifre, cel mult două procente dintre migranți au călătorit prin România, majoritatea au mers prin Serbia și Ungaria. De la începutul anului, poliţiştii noştri de frontieră au oprit să iasă din ţară aproape 12.000 de emigranţi ilegali.
În toamna acestui an, premierul Marcel Ciolacu ameninţa să atace Austria la Curtea Europeană de Justiţie pentru că România pierde şase miliarde de euro fiindcă nu este primită în spaţiul european de liberă circulaţie, scrie observatornews.ro.