DOCUMENTE / Poliția Română angajează infractori reabilitați, ca să facă legea pe străzi / Un polițist șpăgar s-a apucat deja să-și spele cazierul și se va putea întoarce în MAI
Ești un infractor reabilitat pe hârtie și vrei să fii agent sau ofițer de poliție? Perfect! Ministerul Afacerilor Interne îți oferă șansa de a-ți pune experiența în practică, în numele legii, atâta timp cât n-ai tatuaje la vedere.
- Poliția Română angajează infractorii cu experiență, reabilitați
- Traficanți, hoți, șpăgari - toți pot deveni polițiști, atâta timp cât își spală cazierul la tribunal
- Un agent condamnat pentru șpăgi și mușamalizare de dosare s-a apucat deja să ceară reabilitarea, așa că va putea fi din nou emblema MAI
Infractorii cu state vechi care nu erau angajați pe nicăieri, din pricina trecutului dubios, au șansa de lucra într-un mediu civilizat, condus de profesioniști: Poliția Română! Pentru a umple „găurile” din schemă, Poliția Română angajează pe bandă rulantă din sursă externă, chiar și infractori condamnați definitiv, reabilitați între timp.
„Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate”
Chiar dacă angajează infractori reabilitați, totuși, Poliția Română nu se joacă atunci când este vorba despre tatuaje. Astfel, cei care au semne particulare la vedere sunt respinși din start, pentru ca imaginea instituției să nu fie afectată.
„Agentul de poliţie T.D.D. din cadrul Poliţiei municipiului Roman, în schimbul sumei de 4.000 euro, a pretins că are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei Oraş Buhuşi, judeţul Bacău, pentru a zădărnici urmărirea penală ce se efectua faţă de 4 autori ai unei tentative de furt care aveau antecedente penale prin înlocuirea identităţii acestora”, se preciza într-un comunicat emis de DGA Neamţ în urmă cu nouă ani. Conform anchetatorilor, poliţistul le-ar fi garantat infractorilor că identitatea lor urma să fie schimbată în dosarul care-i viza.
De asemenea, „în urma cercetărilor s-a mai stabilit că agentul Timofte a pretins şi a primit 800 euro pentru a rezolva un dosar penal de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având o îmbibaţie de alcool peste limita legală. Poliţistul a dat de înţeles că îşi poate exercita influenţa pe lângă specialiştii din cadrul Serviciului Medicină Legală Neamţ pentru a diminua valorile alcoolemiei sub nivelul care constituie infracţiune”.