Doliu în lumea sportului românesc! Un campion a murit în spital / FOTO
Lumea sportului românesc este în doliu! Un campion s-a stins din viață la un spital din Capitală, la vârsta de 70 de ani, după o lungă suferință. Anunțul trist a fost făcut pe o rețea de socializare.
- Doliu în sport
- Un campion s-a stins din viață
O zi întunecată pentru sportul românesc, odată cu vestea tragică a trecerii în neființă a campionului Vasile Dîba, cunoscut pentru că a adus primele medalii olimpice la kaiac pentru țara noastră.
Un campion s-a stins din viață
La vârsta de aproape 70 de ani, Vasile Dîba a încetat din viață la Spitalul Colentina din București, după o lungă suferință.
Vasile Dîba, care s-a aflat internat la Spitalul Colentina din București, avea nevoie urgentă de transfuzii de sânge, iar vestea cutremurătoare a trecerii sale în neființă a fost anunțată de Flaviu Butnaru, consilier ANS, pe rețelele de socializare.
În ciuda eforturilor disperate ale prietenilor, colegilor și admiratorilor săi de a-l ajuta, apelul lui Flaviu Butnaru pentru donarea de sânge, lansat cu patru zile în urmă pe pagina de Facebook a primăriei din Jurilovca, localitatea natală a lui Vasile Dîba, nu a fost suficient.
„S-a stins și Vasile Dîba. Dumnezeu să-l odihnească în pace. PORTRET. A fost descoperit la vârsta de 15 ani de antrenorul emerit Igor Lipalit, care a venit în localitatea sa natală Jurilovca și l-a convins să încerce kaiacul. În 1970, a plecat la Tulcea, de unde a fost transferat la Dinamo. După o lună, s-a întors la Tulcea, unde a continuat kaiacul timp de doi ani, în 1972 fiind rechemat la Dinamo. Primele medalii le-a obținut la Snagov, la Campionatele Europene de juniori din 1971, unde a câștigat două medalii de argint, la K2 - 500 m, alături de Simion Chirilă, și la kaiac de patru persoane pe 500 m (K4 - 500 m), unde i-a avut colegi pe Mihalin Policarp, Ivanov Ion și Simion Chirilă”, a scris Flaviu Butnaru pe Facebook.
La ce vârstă a debutat în lumea sportului
Vasile Dîba a fost una dintre cele mai mari figuri din istoria kaiacului românesc. A debutat în acest sport la vârsta de 15 ani, fiind remarcat de antrenorul Igor Lipalit, care l-a convins să se înscrie la clubul sportiv local din Jurilovca.
„În 1974, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, a cucerit două medalii de aur, la kaiac simplu pe 500 m (K1 - 500 m) și la ștafeta kaiac simplu 4x500 m (K1 - 4x500 m), alături de Ernst Pavel, Atanase Sciotnic și Mihail Zaifu. Un an mai târziu, la CM de la Belgrad, s-a clasat al doilea în ambele probe. În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, la K1 - 500 m, proba nou introdusă în programul olimpic, a cucerit primul titlu olimpic din istoria kaiacului românesc, iar la kaiac simplu pe 10000 m (K1 - 1000 m) a obținut medalia de bronz. La JO din 1980, de la Moscova, a câștigat medaliile de argint la kaiac de patru persoane pe 1000 m (K4 - 1000 m) și de bronz, la K1 - 500 m. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului și a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa I (1976), Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a (1981) și Ordinul Meritul Sportiv clasa I (2004)”, se mai arată în mesajul postat.
Talentul său excepțional a fost confirmat rapid prin rezultatele remarcabile obținute la competițiile naționale și internaționale. La Campionatele Europene de juniori din 1971, de la Snagov, a câștigat două medalii de argint, la K2 – 500 m și la K4 – 500 m. Trei ani mai târziu, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, a devenit campion mondial la K1 – 500 m și la K1 – 4×500 m.