Draconidele 2024. Ploaia de meteoriți va avea loc în noaptea dinspre 8 spre 9 octombrie
- Ce sunt Draconidele
- Ploaia de meteoriți va avea loc în noaptea dinspre 8 spre 9 octombrie
Luna octombire vine cu o mulțime de surprize pentru pasionații de astronomie din România. Draconidele sunt un fenomen astronomic cunoscut pentru faptul că produc o ploaie de meteori care provine din constelația Draco. Apogeul se va vedea pe cer în această noapte, dintre 8 spre 9 octombrie.
Ce sunt draconidele
Draconidele sunt asociate cu cometa 21P/Giacobini-Zinner, descoperită în 1900 de Michel Giacobini și redescoperită în 1913 de Ernst Zinner. Cometa se apropie de Pământ o dată la aproximativ 6,6 ani, iar ploaia de meteori are loc când Pământul trece prin părțile lăsate de aceasta în spațiu.
Ploaia de meteori Draconide are loc în mod obișnuit între 6 și 10 octombrie, cu un maxim între 8 și 9 octombrie. Este una dintre cele mai speciale ploi de meteori pentru că uneori poate produce o activitate foarte intensă, deși de obicei este mai modestă comparativ cu alte ploi de meteori.
Unde vor putea fi văzute stelele căzătoare
Draconidele sunt relativ lente în comparație cu alte ploi de meteori, având o viteză medie de aproximativ 20 km/s.
Aceasta este rata medie a meteorilor care pot fi văzuți pe oră. În general, Draconidele au un ZHR modest, de 10-20 de meteori pe oră, dar în anumite condiții (în anii favorabili) au avut loc adevărate furtuni de meteori, cum a fost în 1933 și 1946, când s-au înregistrat mii de meteori pe oră.
Draconidele sunt cel mai bine vizibile seara, la amurg, în emisfera nordică. Deși punctul radiant (locul din care par să vină meteoriții) este constelația Draco, meteoriții pot apărea oriunde pe cer. Persoanele care se bucură de o zonă cu cer senin, vor putea să vadă stelele superbe în această noapte cu ochiul liber.
Deși în majoritatea anilor Draconidele produc o ploaie moderată, în anumite cazuri, când Pământul trece printr-un flux dens de particule, poate avea loc o „furtună” de meteori, cum s-a întâmplat în anii 1933, 1946, și în mai mică măsură în 2011 și 2018.
Draconidele sunt interesante pentru astronomi, deoarece fluctuațiile activității lor sunt greu de prezis și depind mult de poziția și activitatea cometei 21P/Giacobini-Zinner.