Dramă în secția UPU din Iași: o mama și fiica ei au murit de COVID-19. Ce spun medicii
Foarte mulți oameni mor din cauza virusului COVID-19. Unii își pierd prietenii, alții familia, iar bolnavii se agață de fiecare moment, cu speranța că vor scăpa cu viață. Mulți bolnavi de COVID-19 așteaptă neputincioși un pat liber la ATI. O mamă și fiica ei au murit infectate cu COVID-19, una după alta.
- O mamă și fiica ei au murit infectate cu COVID-19.
- Mulți bolnavi de COVID-19 așteaptă neputincioși un pat liber la ATI.
Foarte mulți oameni mor din cauza virusului COVID-19. Unii își pierd prietenii, alții familia, iar bolnavii se agață de fiecare moment, în speranța că vor scăpa cu viață.
Medicii se luptă zilnic pentru viața pacienților, iar aceștia ajung să îi țină de mână până în ultima clipă. Sunt momente grele, iar durerea este peste tot.
„Dacă mai rău nu poate fi, fiecare zi ne demonstrează că poate fi şi mai rău.”, a declarat Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU Smurd Iași.
Cu speranța în suflet că se pot trata, mulți bolnavi de COVID-19 așteaptă neputincioși un pat liber la ATI.
„Ventilaţia umană s-a făcut până când doi dintre pacienţi au fost transferaţi. Cel mai tânăr pacient, cel de 27 de ani, a fost transferat la ATI tot în cadrul Spitalului ”Sfântul Spiridon” iar altul, de 59 de ani, la ATI Leţcani. Dar situaţia de la UPU era la fel de gravă ieri, după transfer, pentru că alţi 10 pacienţi erau pe surse de oxigen deoarece nu exista niciun pat pentru ei în vreun spital din Iaşi.”, a adăugat medicul.
Sunt situații tot mai tragice în spital, o mamă și fiica ei au murit infectate cu COVID-19, una după alta.
„Pentru că erau pacienţi ventilaţi de mai multe ore, undeva între 6,45 şi 10,45 unul dintre pacienţi era pe balon. Asta înseamnă că forţa şi mecanica respiratorie au fost suplinite de munca unui brancardier, infirmier, asistent, rând pe rând. Evident, nu este un lucru care este destinat unui membru al echipei medicale, ci a unui aparat care suplineşte mecanica ventilatorie, odată cu aportul de oxigen, cu presiunea pozitivă, cu o frecvenţă constantă. Sunt lucruri mai greu de realizat de către un om.”, a mărturisit Diana Cimpoeșu.
Oamenii mor în spitale, iar medicii sunt neputincioși. Pentru formele grave ale bolii, lupta cadrelor medicale este contracronometru.