După cât timp apar replicile unui cutremur. Cât de mari sunt și la ce trebuie să se aștepte oamenii
Tot mai multe cutremure au loc în România în ultima perioadă. Mișcările tectonice majore au potențialul de a provoca daune grave vieții, proprietăților și infrastructurii. Ceea ce le face deosebit de periculoase este faptul că, de obicei, lovesc neașteptat. După cât timp apar replicile unui seism. Cât de mari sunt și la ce trebuie să se aștepte oamenii.
- Când apar replicile unui cutremur
- Cât de mari sunt și la ce trebuie oamenii să se aștepte
De obicei, cele mai multe cutremure mari sunt urmate de alte cutremure, numite replici, care alcătuiesc o secvență de replici. Chiar dacă, în general, replicile sunt mai mici decât seismul principal, acestea pot fi totuși dăunătoare sau mortale, spun specialiștii.
Când apar replicile unui cutremur
Cea mai mare replică are loc, în multe cazuri, la 3 zile după producerea cutremurului principal în cazul cutremurelor din interiorul țării. În ceea ce privește cutremurele produse în zona mării, cea mai mare replică are loc, în general, în termen de aproximativ 10 zile.
În cursul zilei de azi, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat că este posibil să urmeze și replici după cutremurul de 5,2 pe Richter.
„Nu întotdeauna au fost replici la cutremurele de 5 din Vrancea, dar ne așteptăm să fie. Posibil să fie de intensitate mai mică. Intesitatea celui de astăzi a fost de 5 grade Mercali. Asta înseamnă efectul la suprafața Pământului pe care îl simțim. Nu s-au raportat pagube materiale. Facem și noi analize și măsurători, dar acesta a fost cel mai mare cutremur din 2024 în România”, a precizat seismologul pentru Libertatea.
În urma cutremurului care a avut loc cu puțin timp în urmă și reprezentanții ISUBIF au transmis un mesaj de ultimă oră.
"În urmă cu puțin timp s-a produs un cutremur. Păstrați-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoașteri în teren pentru a identifica posibile consecințe", anunță reprezentanții ISUBIF.
La ce să te aștepți și ce să faci în timpul unui cutremur major
În timpul unui cutremur, efectul imediat și cel mai vizibil va fi o zguduitură puternică care, în funcție de intensitate, va cauza daune minore sau grave clădirilor și infrastructurii. Din acest motiv, țările din întreaga lume au coduri seismice pentru a ajuta inginerii să proiecteze structuri rezistente la seisme.
Cu toate acestea, obiectivul principal al proiectării seismice moderne este menținerea vieții și a siguranței publice. Pereții se vor fisura, ferestrele vor zornăi și posibil se vor sparge. Conductele de apă și gaz se pot rupe. Elementele nestructurale care sunt fixate necorespunzător pe clădire pot cădea sau se pot răsturna. Înainte ca aceste lucruri să se întâmple, trebuie să șii ce să faci pentru a evita să fii rănit.
- nu trece pe sub cadrul unei uși. Ramele ușilor, ca și pereții în care se află, sunt relativ subțiri și nu ar oferi o protecție adecvată împotriva obiectelor care zboară sau cad.
- îndepărtează-te de ferestre sau de mobilierul cu sticlă. Sticla se poate sparge în timpul unui cutremur, iar scuturarea poate arunca cioburile la mai mulți metri de o fereastră.
- nu fugi. Mișcarea solului în timpul unui cutremur poate fi violentă și nu este neobișnuit ca oamenii să se împiedice, să cadă sau să se rănească în timp ce încearcă să „fugă” de un cutremur.
- nu alega afară, deoarece poți fi lovit de resturile care cad.
- stai departe de lifturi. Ascensoarele moderne sunt proiectate să rămână pe loc în timpul unui cutremur, dar se vor opri pentru a face acest lucru, chiar dacă alimentarea cu energie electrică rămâne funcțională.
- dacă ești afară, evită zonele din apropierea sau de sub fațadele clădirilor, liniile electrice, conductele de gaz, iluminatul stradal și stâlpii de utilități, nu sta în apropierea unui perete exterior al clădirii.
- dacă ești în mașină, mută vehiculul la bordură sau pe marginea drumului și departe de stâlpii de electricitate.