Elevii care învață în școli cu risc seismic vor fi mutați! Declarațiile făcute de ministrul Educației: "Responsabilitatea pentru..."
După valul de cutremure, autoritățile au început să ia primele măsuri. Potrivit informațiilor, elevii care învață în școli încadrate în clasa întâi de risc seismic vor fi mutați în alte unități de învățământ. Declarațiile făcute de ministrul Educației.
- Mii de elevi care învață în școli cu risc seismic vor fi mutați
- A început deja relocarea acestora
- Ce spune ministrul Educației
În România sunt 39 de unități de învățământ încadrate în clasa întâi de risc seismic, potrivit raportului de pe masa Guvernului, scrie antena3.ro. Așadar, după valul de cutremure din Oltenia, a început relocarea elevilor care învață în unitățile de învățământ care se pot prăbuși în cazul unui seism.
Elevii care învață în școli cu risc seismic vor fi mutați
În localitatea Dâmbu din județul Prahova, 40 de elevi de la școala primară învață într-o unitate de învățământ cu risc seismic. Aceștiavor fi relocați la o grădiniță din Băicoi.
"Vreau să precizez că această școală nu se va închide, doar va fi o relocare temporară pe perioada lucrărilor de consolidare", a declarat Marius Constantin, primarul din Băicoi, potrivit aceleiași surse menționate anterior.
În Brăila însă, numărul de elevi care ar trebui mutați este mai mare. 400 de copii care învață la Liceul de Arte ar trebui să fie relocați. Încă de acum patru ani, inspectorii în construcții au avertizat asupra pericolului, iar în 2022 părinții au semnat o petiție în acest sens.
"Demersurile cu mutarea copiilor din acest lor corp de clădire au început din octombrie. Deja trei clase sunt la centrul comunitar", a declarat Gheorghe Antonescu, directorul Liceului de Arte Brăila.
"Primăria așteaptă de la conducerea liceului un proiect pentru a aproba în Consiliul Local indicatorii tehnico-economici pe baza devizelor întocmite de o societate autorizată și abia după ce liceul va prezenta proiectul respectiv vom putea acorda finanțarea. Banii se acordă în baza unor documente, nu doar în baza unor cereri", a declarat Dragomir Marian, primarul Brăila.
Declarațiile făcute de ministrul Educației
Ministerul Educației și oficialii localităților în care sunt școli cu risc seismic, ar trebui să găsească spațiile în care vor fi mutați mii de copii din toată țară.
"Din punctul meu de vedere, responsabilitatea pentru consolidare a clădirilor stă la proprietarii clădirilor. Nu cred că este normal ca părinții să își asume pe propria răspundere să ducă cu copii într-o clădire cu risc seismic", a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.