Este oficial! Minorii din România, care au împlinit 16 ani, pot să călătorească singuri în alte țări. Legea a fost votată
Vești bune pentru români! Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani pot să călătorească singuri în străinătate. Legea a fost votată deja în Parlamentul României, după ani întregi în care acest lucru a fost posibil doar în cazul adolescenților majori, cu vârsta de peste 18 ani. Proiectul de lege a primit 277 voturi ”pentru” și o abținere.
- Minorii cu vârsta minimă de 16 ani au voie să călătorească singuri în alte țări
- Proiectul de lege a fost votat joi
Este premieră în România. După ani întregi în care doar persoanele cu vârsta minimă de 18 ani au putut sî călătorească singuri în străinătate, acest lucru se va schimba. Potrivit ultimei legi votate, minorii care au împlinit vârsta de 16 ani vor avea voie să călătorească singuri în orice țară, indiferent de mijlocul de transport.
Minorii cu vârsta minimă de 16 ani au voie să călătorească singuri în străinătate
Guvernul a venit cu încă o veste bună. După ce în urmă cu o zi s-a stabilit că orice act sexual cu un minor de sub 16 ani este viol, Parlamentarii au mai luat o decizie în ceea ce îi privește pe copii. Proiectul de lege care le permite minorilor de minim 16 ani să călătorească singuri în alte țări a fost votat joi și a obținut 277 voturi pentru și o abținere.
Așadar, după ce legea va fi promulgată, copii minori de peste 16 ani vor fi lăsați de polițiștii de frontieră să iasă din țară fără să fie însoțiți. Singura condiție este să prezinte o declarație din partea celor doi părinți, a unui părinte căruia i-a fost încredințat sau a părintelui unde îi este stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească. În declarație, părintele sau părinții trebuie să menționeze câteva detalii, printre care acordul de a călători, țara de destinație, perioada călătoriei și scopul pentru care călătorește minorul.
”Prin excepţie de la prevederile alin.(1), minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate, cărţi de identitate simple sau cărţi electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoţit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliției de frontieră o declaraţie autentificată a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei”, informează textul legii adoptate.
Ordinul de protecție a fost prelungit în România
România este printre țările cu cele mai multe victime ale violenței domestice. Parlamentarii au făcut o schimbare și în acest sens, astfel că au prelungit ordinul de protecție a victimelor. Acesta a ajuns la 12 luni de la 6 luni, cât era până în urmă cu o zi. Așadar, agresorii care nu respectă această regulă vor fi sancționați grav.