Live acum Mireasa | Direct din culise - Best of
Prime time 19:30 Petrecem in familie (r)
Homepage » Actualitate » Stiri interne » EXCLUSIV / „Spider-Man”, cea mai nouă metodă a spărgătorilor de locuințe / Cum au fost fotografiați doi infractori care acționează pe raza Secției 18!

EXCLUSIV / „Spider-Man”, cea mai nouă metodă a spărgătorilor de locuințe / Cum au fost fotografiați doi infractori care acționează pe raza Secției 18!

De Narcis Voica.
Publicat pe 07.02.2024 la 23:26 Actualizat pe 07.02.2024 la 23:26

În timp ce sute de dosare penale de spargeri și furturi zac la naftalină, în sertarele polițiștilor de la Secția 18, care susțin că n-au timp să le rezolve, fiindcă sunt depășiți de situație, infractorii își văd liniștiți de treabă și au găsit o nouă metodă de a prăda locuințele plătitorilor de taxe și pensii speciale.

SPYNEWS.ro a intrat în posesia unei imagini incredibile, în care doi spărgători apar încercând să intre în casa unui bucureștean de pe raza Secției 18, pe fereastra apartamentului situat la etajul șapte al unui bloc. Ținta infractorilor a declarat, în exclusivitate pentru SPYNEWS.ro, că spărgătorii au intrat în scara blocului, deși exista interfon la intrare, apoi au urcat până la etajul VII și au ieșit pe balconul comun, unde se află ghena de gunoi. Unul dintre spărgători a încălecat balustrada, în timp ce complicele îl ținea de picioare, ca să nu cadă în gol, de la 20 de metri.
„Un vecin care fuma pe balcon, vizavi, a observat scena și a făcut o poză, pe care mi-a trimis-o imediat. Nu eram acasă. E clar că m-au urmărit. La vecinii de deasupra și de dedesubt erau luminile aprinse, deci au avut un tupeu incredibil să acționeze, deși exista riscul să iasă la fereastră vreun vecin. Au tăiat plasa de țânțari și au forțat fereastra cu un levier sau o șurubelniță. La etajul șapte!!! Au rămas urme clare de forțare. Din păcate, vecinul care a făcut poza nu a sunat la 112, ca să anunțe spargerea. Mă gândesc cu groază ce se întâmpla dacă eram acasă și mă duceam, întâmplător, la bucătărie! Probabil că acum eram mort. Am ajuns să ne fie frică în propriile case. Dacă au ajuns să intre peste noi în apartamente, la etajele superioare, la VII, la VIII, probabil că la parter și la etajul I intră ca la ei acasă. O să ajungem să dormim cu cuțitul de bucătărie sub pernă, să ne apărăm de spărgători și de criminali în propriile locuințe!”, a declarat ținta spărgătorilor-cascadori.
Referitor la prevenirea spargerilor de locuințe, pe site-ul Poliției Române se precizează:„FURTURILE DIN LOCUINŢE – VULNERABILITĂŢI ŞI MĂSURI DE PREVENIRE

PROTECŢIA VALORILOR
Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor care concep diverse modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-o locuinţă, magazin, depozit ori în circulaţie.

Între calitatea sistemelor de asigurare a protecţiei şi ingenioziotatea hoţilor a fost, dintotdeauna, o acerbă competiţie.

Contrar tuturor evidenţelor, din motive greu de înţeles, mulţi deţinători de valori ignoră cele mai elementare măsuri de autoprotecţie, devenind astfel victime sigure.

Principiile de bază ale amenajării unui sistem de protecţie cuprind aceleaşi elemente, indiferent de perioada istorică în care a fost conceput.

Una din cele mai eficiente metode de protecţie o constituie limitarea posibilităţilor de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpul necesar pentru sustragerea acestora de către infractori.

Măsurile luate au rolul de a induce răufăcătorilor sentimentul că şansele de reuşită sunt minime, iar riscul de prindere este maxim, ceea constituie un factor psihologic, ce poate fi realizat prin:
• concepţia arhitectonică a clădirii, care trebuie să inducă senzaţia de solid;
• existenţa barierelor fizice;
• prezenţa sistemelor moderne de securitate.

Se disting două tipuri de bariere utile protejării bunurilor:
a. fizice, constituite din elemente, în special, mecanice de siguranţă (uşi, încuietori, grilaje, obloane, seifuri, pereţi etc.);
b. „psihice”, care descurajează infractorii sau detectează în faza incipientă o tentativă de pătrundere prin efracţie (sisteme de securitate perimetrală, antiefracţie, control al accesului sau sisteme de supraveg-here şi înregistrare video).
Barierele fizice au rolul de a întârzia cât mai mult pătrunderea sau accesul la valori al infractorilor. Este necesar ca acest timp să fie suficient pentru ca cineva să sesizeze ceea ce se întâmplă şi să anunţe Poliţia. De asemenea, întârzierea necesară pentru depăşirea acestor bariere îi determină pe cei în cauză să renunţe.
„Barierele” psihice au drept scop descurajarea infractorilor, sugerându-le ideea ca acţiunile lor sunt în permanenţă supravegheate şi pot deveni probe în instanţă. Spre deosebire de paza umană un sistem electronic de securitate nu doarme şi nu poate fi corupt sau depăşit cu mijloace uzuale.
O îmbinare judicioasă între barierele fizice şi cele psihice poate genera o protecţie eficientă.
Achiziţionarea unor sisteme de securitate care să corespundă standardelor de securitate nu este un moft, ci o necesitate.


RECOMANDĂRI PENTRU PROTEJAREA LOCUINŢEI

DACĂ LOCUIŢI LA BLOC:
• montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
• asiguraţi dotarea cu incuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările supli-mentare;
• asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
• la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună ilu-minare;
• instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;
• montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
• conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
• montaţi o incuietoare de inaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;
• dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.
Încuietoarea trebuie montata corect, in asa fel încat sa fie imposibil accesul din exterior la suruburile de prindere, iar cilindrul sa fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui.


ÎN PLUS, DACĂ LOCUIŢI LA CASĂ:

Puteţi monta un sistem de:
• supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei;
• protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră;
• iluminare cu senzori de mişcare.


Mai mult decât util pentru liniştea familiei dvs poate fi:
• instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţii;
• interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;
• apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu; utilizarea sistemului de securitate antiefractie care trebuie sa devină un obicei firesc, precum inchiderea uşii;
• prezenţa unui câine;
• evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare

Nu daţi nicio şansă spărgătorilor!

Noi vă propunem:
• să apelaţi la serviciile de consultanţă ale firmelor specializate pentru a alege soluţia optimă de protecţie a locuinţei dumneavoastră;
• proiectarea sistemului de securitate trebuie să fie făcută o dată cu proiectul de arhitectură. Proiec-tarea clădirii trebuie să ia în considerare asigurarea măsurilor de securitate ale acestei;
• îmbinarea mijloacelor mecanice cu cele electronice, pentru o mai bună protecţie şi siguranţă;
• achiziţionarea acelor sisteme de închidere/asigurare care cores-pund standardelor de securitate;
• să alegeţi acele încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor;
• apelaţi - pentru montarea unui sistem de securitate - la firme licenţiate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), lista fiind disponibilă pe pagina web;
• instalarea de sisteme de alarmă şi supraveghere video care să corespundă normelor de securitate;
• monitorizarea sistemului de alarmă şi intervenţia în caz de efracţie să fie executată numai de firme spe-cializate şi licenţiate de IGPR;

Paza bună trece primejdia rea!

Pentru a aplica acest vechi proverb românesc trebuie să cunoaştem bine ce ne pot garanta sistemele de securitate.

Uşă securizată = interior în siguranţă

Primul mijloc de protecţie a unei clădiri. Pentru aceasta trebuie ca:
• uşa de acces în locuinţă să fie confecţionată dintr-un material rezistent la solicitări mecanice şi termice;
• tocul, în zona sistemelor de asigurare, să fie consolidat cu o armătură metalică şi bine ancorat în perete ;
• balamalele să aibe o bună fixare în toc şi uşă;
• dispozitivul de limitare a deschide-rii uşii (de ex. lanţul de siguranţă) să fie folosit în permanenţă;
• uşa să fie prevăzută cu un sistem de închidere securizat, eventual cu închidere în mai multe puncte.

Este important să cunoaşteţi că, pentru înlocuirea unei încuietori defecte sau ale cărei chei aţi pierdut-o, costul este întotdeauna mult mai mic decât valoarea banilor şi bunurilor sustrase în cazul în care acestea sunt „folosite” de către „musafiri nepoftiţi”.

O uşă „solidă”, cu un sistem de închidere securizat, duce la descurajarea infractorilor!

Ponturi pentru derutarea infractorilor
• când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune;
• în cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră: geamuri deschise, ridicarea corespondenţei etc.;
• montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate; o sirena de exterior descurajeaza extrem de eficient;
• achiziţionaţi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina.

Şi lumea virtuală este parte din viaţa noastră
• Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori.

Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi.
• Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online.
• Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet”.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
EXCLUSIV / „Spider-Man”, cea mai nouă metodă a spărgătorilor de locuințe / Cum au fost fotografiați doi infractori care acționează pe raza Secției 18!
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz international
Val de critici la Eurovision, după ce Nemo a câștigat finala din 2024! Artistul din Eleveția a fost desființat de public: ”Să vă fie rușine”
  • Artistul Nemo a primit o mulțime de critici din partea publicului
  • De ce spun oamenii că nu ar fi meritat să câștige
Showbiz intern
Anamaria Prodan a găsit mașina despre care Laurențiu Reghecampf a spus că a fost furată! Unde s-a aflat bolidul de lux, pentru care el a depus plângere: ”S-a liniștit și...” / FOTO
  • Anamaria Prodan a filmat mașina care ar fi fost furată
  • Unde a găsit-o vedeta
Stiri internationale
Tragedie în Belgia. Un șofer de TIR român a murit în condiții îngrozitoare. Un capac de canalizare a trecut prin parbriz, în timp ce se afla la volan / FOTO
  • Un șofer român a murit la volanul camionului său
  • Un capac de canalizare a intrat prin parbriz
Showbiz intern
FCSB a sărbătorit pe ritmuri de manele, după ce a obținut titlul de campioană! Luis Gabriel a făcut senzație la petrecere / VIDEO
  • Cum a sărbătorit FCSB victoria
  • Imagini incendiare de la mega petrecere
Showbiz intern
Imagini incredibile cu Gigi Becali, după ce FCSB a obținut titlul de campioană! A venit la stadion însoțit de călugări, ca să îi poarte noroc: ”Sunt frații mei” / FOTO
  • Gigi Becali a făcut spectacol pe stadion
  • A venit la meci însoțit de călugări
Showbiz intern
Florin Salam a primit cadou o mașină de lux din partea soției lui! Cum arată bolidul pe care i l-a cumpărat Roxana Dobre: ”A venit mai târziu” / VIDEO
  • Cât de generoasă este Roxana Dobre când vine vorba de Florin Salam
  • Ce mașină incredibilă i-a cumpărat de ziua onomastică
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara; se încălzeşte spre finalul săptămânii viitoare
recomandare pe as.ro
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
Romania TV
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Romania TV
Decizie incredibilă în cazul moștenirii lui Viorel Lis. Cine va moşteni averea fostului edil al Capitalei
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 13 mai 2024. Berbecii vor fi plini de energie și determinare, Racii iau decizii înțelepte
recomandare pe antena3.ro
Rugăciune către Sfântul Apostol Toma. Se citește în prima duminică de după Paște
recomandare pe antena3.ro
Domeniul din România care are criză de angajați, în ciuda salariilor atractive. Bani "în mână" între 4.000 și 14.000 de lei
recomandare pe playtech.ro
Ce se întâmplă cu casa moștenită de partener, în caz de divorț. Legea spune clar
recomandare pe playtech.ro
Cele trei zodii care uită de durere! Vor începe poveşti de iubire ca în basme, se vor îndrăgosti
recomandare pe redactia.ro
ULTIMĂ ORĂ: Florin Piersic a ieșit din operație! Care este stare actorului
recomandare pe redactia.ro
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
recomandare pe Ciao.ro
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Celebrul milionar din fotbal e primul bărbat din viața ei! Cum arată tânăra
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!”
recomandare pe bzi.ro
Se știu semifinaliștii Asia Express 2024. Dezvăluiri incendiare din culisele emisiunii
recomandare pe dailybusiness.ro
Stațiunea care vrea să fie un „magnet” pentru turiștii străini. Ce investiții sunt pregătite?
recomandare pe dailybusiness.ro
O autostradă așteptată de români, mai aproape de realitate! Imagini impresionante de pe șantier
recomandare pe Jurnalul.ro
Statul se pregătește să șteargă companiei TAROM datorii de 49 milioane de euro
recomandare pe a1.ro
O tânără a rămas „traumatizată” după ce a aflat secretul iubitului ei. Ce ascundea bărbatul cu care se întâlnea de câteva luni