Facturile la energie se scumpesc din toamnă în România. Cine va plăti mai mult, după ce subvențiile vor scădea
Este vestea momentului în România. Facturile la energie se vor scumpi, după ce Guvernul a anunțat că subvenția la energie va scădea. Așadar, o categorie de români va fi nevoită să scoată mai mulți bani din buzunar pentru facturi. Iată cu cât se vor scumpi.
- Românii vor plăti mai mult pentru facturi
- Anunțul a fost făcut de Guvern
Subvenția la energie a fost o veste bună pentru români, într-o perioadă în care tarifele au explodat, iar acestea au ajuns la valori uriașe. Într-un moment critic pentru oameni, Guvernul a decis să subvenționeze prețul gigacaloriei, iar tarifele s-au apropiat de cele medii. Însă, aceasta subvenție va scădea în curând.
Facturile la energie se scumpesc în România
Așadar, scumpirea facturilor este inevitabilă. Chiar dacă este o veste proastă, subvenția prețului gigacaloriei nu va scădea dintr-o dată, ci în mai multe etape. Acest lucru înseamnă că 70% din prețul gigacaloriei din București va fi subvenționat, iar în restul țării procentul va fi de 50%.
Subvenția va scădea și în anul 2025, când va fi de 60% în București, și 40% în celelalte zone din țară. În anul 2026, procentul va scădea la 50% în Capitală și 30% în restul României.
Acest lucru se va întâmpla deoarece Guvernul vrea să scadă cheltuilelile de la bugetul de stat. O altă problemă ar fi faptul că statul nu a mai achitat subvenția la furnizorii de energie, iar aceștia au fost nevoiți să facă împrumuturi bancare pentru a-și acoperi cheltuilelile.
Cât vor crește facturile în acest an
Majorarea facturilor se va simți încă din acest an, când subvenția la energie va scădea cu 5% în București.
Din acest motiv, achitarea facturilor pe timpul iernii ar putea să fie o problemă semnificativă pentru locuitorii din Capitală, având în vedere consumul crescut din sezonul rece. Chiar și așa, Guvernul a anunțat în luna iunie noi ajutoare pentru români, în ceea ce privește consumul de energie.
”Preţurile la consumator noi le dorim cât mai stabile şi ar fi imprudent în acest moment să încercăm să reducem artificial preţurile la factură, pentru că este o piaţă într-o evoluţie continuă. Sunt toate şansele să avem cel puţin o prelungire până în primăvara anului viitor.
Comisia Europeană are toată deschiderea să prelungească statelor membre schema de compensare-plafonare până anul viitor, tocmai pentru că vorbim de o piaţă încă impredictibilă”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.