Fenomen uimitor pe litoralul românesc: Marea Neagră a devenit roşie. Cum explică biologii schimbarea culorii apei
Un fenomen uimitor a fost surprins pe litoralul românesc, acolo unde Marea Neagră a devenit roşie. Care sunt explicațiile biologilor pentru schimbarea culorii apei.
- Fenomen rar, surprins pe litoralul românesc
- Marea Neagră a devenit roșie
- Cum explică biologii schimbarea culorii apei
Pentru a determina cauza colorării mării, cercetătorii Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța vor lua probe din apă. Există însă și o primă ipoteză și anume aceea că o argilă roșiatică ar fi provocat acest fenomen, scrie antena3.ro.
Marea Neagră a devenit roșie
În urma acestui fenomen rar surprins pe litoralul românesc, Marea Neagră devenind roșie, Adrian Bîlbă, biolog, a declarat că în cursul zilei de ieri a intrat într-o porțiune de apă roșie.
Conform spuselor specialistului, sunt o mulțime de astfel de porțiuni până în Mamaia, așadar punctează că nu crede că este poluare.
"Zonele sunt mult prea mari și nu sunt hidrocarburi. Marea Neagră are câteodată și o culoare mai deosebită, roșiatică și de regulă este o explozie algală. De data asta, în condițiile de temperaturi foarte scăzute este puțin probabil să avem de-a face cu o astfel de dezvoltare.
În urma lucrărilor de extindere costieră, de extindere a plajelor s-a depus un sediment argilos, iar această argilă roșie generează o colorare, o oarecare modificare a aspectului coloristic al mării, fără să aibă vreo implicare deosebite.", a spus Adrian Bîlbă, biolog.
Specialistul a explicat că această argilă poate bloca circulația unor sisteme biologice și poate chiar colmata anumite zone de dezvoltare pe fundul mării ale algelor, ale altor animale acvatice, mai scrie sursa anterior menționată.
Fenomen spectaculos pe litoralul Mării Negre
Și în luna ianuarie a acestui an, un alt fenomen a fost surprins pe litoralul românesc. În timp ce afară temperaturile erau negative, apa din Marea Neagră părea că fierbe.
Specialiştii au explicat că fenomenul se numeşte "inversiune termică". Temperatura apei era în jur de 4-5 grade Celsius, în Constanța, în timp ce în aer au fost -3 grade Celsius.