Fenomenul ciudat apărut pe cerul orașului Oradea. Care sunt explicațiile pentru norii de culoare roșie
Un nor de praf roșiatic a apărut deasupra orașului Oradea și a uimit pe toată lumea. Deși culoarea nu era una plăcută și a redus vizibilitatea șoferilor de pe centutra dinpartea de vest, Garda de Mediu a descoperit problema în scurt timp.
- Fenomenul ciudat apărut pe cerul orașului Oradea
- Care sunt explicațiile pentru norii de culoare roșie
Un nor de praf roșiatic și-a făcut apariția deasupra orașului Oradea și a afectat vizibilitatea. Este un fenomen ciudat, iar autoritățile au descoperit care e problema și au o explicație cu privire la cele întâmplate.
Norul de praf roșiatic a apărut deasupra orașului Oradea
Un nor roșiatic a apărut deasupra orașului și a uimit pe toată lumea. Din cauza vântului puternic, praful s-a ridicat în sus și s-a format o peliculă peste Oradea, mai ales în partea de Veste. Garda de Mediu au identificat problema și au explicat situația creată.
O groapă gunoii care se întinde pe 17 hectare a fost cauza problemei apărute. Deșeurile rămase în urma unei fabrici de vopseluri au afectat pe toată lumea. Fenomenul nu ar fi trebuit să se întâmple dacă responsabilii societății ar fi udat terenul în mod frecvent.
Reprezentanții de la Garda de Mediu au amendat fabrica și în trecut pentru aceeași problemă care a rămas nerezolvată.
Cu toate că în zonă era un lac, până acum trei ani. Din cauza secetei, apa s-a retras și va fi nevoie de reprezentanții societății să caute alte metode pentru ca praful deșeurilor să se mai ridice.
"Din păcate, această problemă nu este nouă. S-au dat măsuri pentru a preîntâmpina şi pentru a feri populaţia de disconfortul creat de acest praf. Poate fi periculos, în condiţiille în care este traficul de pe autostradă", a declarat Marius Orbai, jurist Garda de Mediu, conform Observator.
Societatea își recunoaște vina
Compania își recunoaște vina și spun că norul de praf provine de la ei. Totuși, ecologizarea depozitului ar fi o investiție uriașă, în valoare de 17 milioane de euro.
Garda de Mediu anunță că vor fi noi controale pentru a vedea modalitatea în care societatea încearcă să țină totul sub control. În cazul în care neregulile nu vor fi rezolvare, se vor aplica alte amenzi.
"Au fost discuţii pe tema asta, dar nimic oficial. Nu există niciun act între mine şi ei ca să preia, dar de undeva trebuie să preia", spune Lucian Chidlea, director compania de apă Oradea.
"Singura metodă este umectarea haltei, dar cum umectezi într-o parte, imediat se usucă în cealaltă, pe căldura asta şi la vânturi puternice, cum a fost și ieri", explică Silvia Ardelean, șef birou Protecţia Mediului, la fabrica din Oradea.