Fermele din România se mândresc cu tehnologii noi! Câinele robot alungă animalele sălbatice din zonă
Tehnologia avansată pătrunde tot mai mult în agricultura din România, cu utilaje automatizate și inovații de inteligență artificială care revoluționează modul de lucru în ferme. Fermierii încep să adopte aceste tehnologii costisitoare pentru a combate lipsa de personal. Un câine-robot care urmează să fie controlat va avea un rol important!
- Fermele din România se mândresc cu tehnologii noi!
- Câinele robot alungă animalele sălbatice din zonă
- Cum funcționează
Tehnologia inteligenței artificiale a pătruns și în agricultura din România, revoluționând modul în care sunt gestionate fermele. De la utilaje complet automatizate care se ocupă de întreținerea livezilor, până la câini-robot care patrulează și țin la distanță animalele sălbatice, aceste inovații sunt din ce în ce mai utilizate pe teritoriul țării noastre.
Inteligența artificială a ajuns în fermele din România
Deficitul forței de muncă din agricultură îi determină pe fermieri să caute soluții tehnologice care să compenseze lipsa personalului. Spre exemplu, utilajul pe care îl vedeți aici este special conceput pentru recoltarea strugurilor, substituind efortul a 100 de culegători.
Acesta poate recolta struguri de pe o suprafață de 6 hectare în doar 8 ore, iar procesul include separarea boabelor de ciorchini, lăsând în urmă doar strugurii gata prelucrați. Prețul unui astfel de utilaj pornește de la 100.000 de euro și poate ajunge până la 350.000 de euro.
Costurile sistemelor avansate se ridică la sute de mii de euro, însă fermierii încep să le achiziționeze datorită capacității lor de a prelua munca a sute de angajați.
„Avem undeva la 80 de mașini de recoltat în România la ora actuală, dar din cauza lipsei forței de muncă, din ce în ce mai mulți clienți de-ai noștri aleg să treacă pe mecanizat. Calitatea strugurilor este la fel de bună ca cea recoltată manual, doar că este mult mai rapidă și știi sigur că nu ai nevoie să cauți oameni în dimineața culesului, când ai nevoie de ei.”, spune, Mihai Dumitru Paverman, exportator de utilaje pentru Antena 3 CNN.
Robotul pentru copaci este controlat cu ajutorul inteligenței artificiale și face munca a patru persoane dintr-o plantație vitipomiculă. Toacă vegetația, recoltează singur și aplică tratamente copacilor, în funcție de cum este setat. Costul său ajunge la 120.000 de euro, iar fermierii îl vor avea pe mână începând cu anul viitor.
„Înlocuiește munca utilajelor care se achiziționează separat, da, nu mai, nu mai cumpărăm utilaje unitare, freze, plapatoare, Iar dacă tragem un linie și facem un cost al rentabilității o să vedem că per total amortizăm mult mai repede și astfel nu mai avem 10-15 utilaje în fermă care leagă unul pe tractor, lasă-l, ia pompa, ia palpatoru.”, explică Mihai Constantin, manager de vânzări.
Câinele robot are un rol important
O tehnologie la fel de nouă și importantă este câinele robot care va ține animalele sălbatice la depărtare. Rolul său este de a patrula și de a emite sunete puternice printr-un difuzor.
„Avem o un câine robot care se poate programa pentru misiuni de perimetraj, de supraveghere în fermă această. Acest robot se poate echipa și cu niște camere speciale sau brațe de prindere pentru orice intervenție.”, spune Magyari Ferenc, agent de vânzări pentru sursa menționată anterior.