Focar de septicemie hemoragică la o păstrăvărie din Sibiu. Bazinele vor fi golite, peștii, uciși: ”Se instituie vidul sanitar de minim ...”
Autoritățile sunt în alertă după ce un focar de septicemie hemoragică a fost descoperit la o păstrăvărie neautorizată din județul Sibiu. Specialiștii în domeniu spun că riscul de extindere a bolii este mic în zonă, însă a fost instituită o zonă de protecție de 5 kilometri în jurul păstrăvăriei.
- Focar de septicemie hemoragică la o păstrăvărie din Sibiu
- Bazinele vor fi golite, peștii, uciși
De curând, într-o altă păstrăvărie din județul Sibiu au fost distruse peste 16 tone de pești. Acum, un alt focar de septicemie hemoragică a fost descoperit la o păstrăvărie neautorizată din Cârțișoara, județul Sibiu. ”Spre deosebire de primul focar de la Cârțișoara, aici vorbim despre o păstrăvărie mai mică, ea nici nu funcționează ca exploatație comercială, fiind deținută de o persoană fizică. Estimez că aproximativ 250 de pești trebuie neutralizați aici”, a declarat directorul adjunct al DSVSA Sibiu, scrie turnulsfatului.ro.
Focar de septicemie hemoragică la o păstrăvărie din Sibiu
Autoritățile sunt în alertă după ce un focar de septicemie hemoragică a fost descoperit la o păstrăvărie neautorizată din județul Sibiu.
”Buletinul de analiză emis, ca urmare a recoltării și analizării unor probe salmonide de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală – Laborator Național de Referință (IDSA-LNR), a avut rezultat pozitiv. Depistarea bolii s-a realizat în urma acțiunilor de control, incluse Planului de măsuri CLCB SIBIU, adoptat în urma declarării aceleiași boli, la Păstrăvăria Laita. Astfel, au fost catagrafiate exploatațiile de acvacultura din zona de restricție, cu prelevarea unui număr de 5 probe în direcția SHV”, se arată în comunicatul Prefecturii.
Specialiștii în domeniu spun că riscul de extindere a bolii este mic în zonă, însă a fost instituită o zonă de protecție de 5 kilometri în jurul păstrăvăriei.
”Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat. Se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus”, a precizat prefectura.
Așadar, bazinele vor fi golite, iar aproximativ 250 de pești vor fi uciși.