Formularul de localizare al pasagerilor este disponibil începând de astăzi. De unde poate fi descărcat și cum se completează
Începând de astăzi, formularul de localizare al pasagerilor, cunoscut și sub denumirea de PLF, este disponibil pentru toți cei care se întorc în țară. Deși intră în vigoare mâine, 20 decembrie, acesta poate fi completat de astăzi, asta după ce platforma online a devenit operațională. Iată de unde poate fi descărcat, dar și cum se completează.
- Formularul de localizare al pasagerilor, disponsibil de astăzi
- De unde poate fi descărcat
Formularul de localizare al pasagerilor a fost introdus și în România, astfel că de astăzi a devenit dipsonibil, iar de mâine intră în vigoare obligativitatea prezentării lui la intrarea în țară. Această decizie a fost luată după ce au apărut primele cazuri de infectare cu tulpine Omicron în România, asta pentru a evita o infectare în masă.
Formularul de localizare al pasagerilor, disponibil de astăzi
Platforma plf.gov.ro a devenit operațională încă din această dimineață, astfel că formularul de localizare al pasagerilor este deja disponibil pentru toți românii care se întorc în țară, dar și pentru cei care vizitează România.
Formularul poate fi completat online, fără a fi necesară tipărirea. De asemenea, PLF-ul poate fi descărcat pe telefoanele mobile, asta pentru a fi mult mai util și la îndemâna oricui.
„Formularul digital este un instrument foarte util, simplu de utilizat de toate persoanele, însă în spate are o serie de interconectări complexe cu sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră, cu aplicaţia Coronaforms care realizează managementul persoanelor infectate, dar şi cu evidenţa persoanelor”, a explicat, Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Cum se compltează formularul și de unde se descarcă
Formularul de localizare al pasagerilor poate fi descărcat de pe site-ul oficial plf.gov.ro, iar de asemenea se completează cu datele personale necesare, care apar în câmpurile de pe aplicație.
Este obligatoriu, ca datele precizate mai jos să apară în fomrularul de localizare al fiecărui pasager. De asemenea, reamintim că acesta trebuie să fie completat fie la intrarea în țară, fie l cel mult 24 de ore după.
- numele şi prenumele;
- data naşterii;
- CNP / nr document călătorie;
- număr de telefon;
- adresă de email;
- adresele de destinaţie de pe teritoirul României;
- ţara şi localitatea de plecare;
- data de plecare spre România;
- tipul de mijloc de transport;
- numărul cursei / de înmatriculare al mijocului de transport;
- numărul locului/cabinei, după caz;
- dacă persoana este sau nu în tranzit;
- aceleaşi date menţionate mai sus, pentru membrii familiei, dacă e cazul;
Mai mult decât atât, căci este o restricție pandemică ce trebuie respectată cu precizie, pasagerii care nu prezintă acest formular PLF sunt sancționați de către autorități, astfel că primesc o amendă, suma de pornire fiind de 2.000 de lei.
„După citirea automată a acestor date, în aplicaţia Poliţiei de Frontieră, în interval de câteva secunde, poliţistul primeşte confirmarea existenţei sau inexistenţei formularului digital de intrare în România. Subliniez că, în situaţia în care se constată că persoana care s-a prezentat în punctul de frontieră nu a completat formularul digital, i se permite intrarea în ţară, dar are obligaţia legală să completeze acest PLF în termen de 24 de ore. Nerespectarea acestei obligaţii de a completa formularul digital de intrare în România se sancţionează cu amendă”, a declarat comisarul-şef Fabian Bădilă.