Fosta conducere a Jandarmeriei, în judecată în dosarul „10 august”. Ce acuzații le-au fost aduse
Fosta conducere a Jandarmeriei și 16 jandarmi au fost trimiși în judecată în ”dosarul 10 august”, după 5 ani de la întâmplarea faptelor. Mai multe persoane au fost rănite și au aviut nevoie de spitalizare, astfel că cer daune morale și materiale.
- Fosta conducere a Jandarmeriei, în judecată în dosarul „10 august”
- Ce acuzații le-au fost aduse
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat marți, 8 august 2023, că mai multe persoane au fost trimise în judecată pentru faptele comise în urmă cu 5 ani, la protestul diasporei.
16 persoane au fost trimise în judecată
16 persoane au fost trimise în judecată după ce dosarul a stat în instanță 5 ani, dar fără un rezultat final. Printre aceștia se numără fostul adjunct al directorului general al Jandarmeriei Capitalei, Laurenţiu Cazan, fostul inspector general al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, și fostul prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile.
În noaptea de 10 august 2018 în jur de 30.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimonege, au lovit și arestat mai mulți participanți, pentru a încerca să-i țină sub control, deși protestul a fost unul pașnic.
„În data de 10 august 2018, la ora 23.11, cu ocazia mitingului de protest ce a avut loc în Piața Victoriei din municipiul București, col. Cazan Laurențiu Valentin, în calitate de comandant al acțiunii, precum și inculpații Cucoș Gheorghe Sebastian și Sindile Ionuț Cătălin, în calitate de coordonatori ai aceleiași acțiuni, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu și au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei (aproximativ 30.000 de persoane), intervenție pe care ulterior au și condus-o”, a anunțat Parchetul General.
Jandarmerii ar fi încălcat principiile CEDO
Procurorii au anunțat că intervenția jandarmilor a încălcat mai multe principii conform CEDO, iar angajații Ministerului Afacerilor Interne au acționat atât împotriva persoanelor ce se manifestau violent, cât și împotriva celor pașnici.
„intervenția în forță a jandarmilor s-a făcut cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității, principii consacrate de reglementările legale în materie și reflectate în jurisprudența CEDO. Astfel, s-a reținut că jandarmii au acționat nu doar împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor. În mod concret, cercetările efectuate au stabilit că militarii jandarmi au folosit cu ocazia executării misiunii respective un număr total de 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe de calibru 38 mm. și 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită și 168 pulverizatoare de mână”.