Guvernul a anunțat valoarea noilor vouchere pentru victimele violențelor. Suma trece de 10.000 lei și se virează în doar câteva zile
Românii care au fost victime ale unor violențe vor primi vouchere din partea statului, potrivit mesajului Ministerului Justiției. La puțin timp de la anunț, Guvernul a revenit cu noi informații și clarificări, suma exactă primită și perioadă de timp în care se virează banii.
- Valoarea voucherelor pentru victimele violențelor a fost anunțată
- Banii se virează în câteva zile de la solicitare
Ministerul Justiției a făcut un anunț împortant în acest an, și anume faptul că persoanele care au devenit victime ale unor violențe vor primi vouchere cu bani. Noile informații despre acest proiect de lege arată că sumele vor depăși 10.000 lei, iar oamenii vor avea puțin de așteptat de la solicitare și până la momentul în care banii le vor fi virați.
Guvernul a anunțat valoarea noilor vouchere pentru victimele violențelor
Victimele violențelor vor primi bani care să le asigure nevoile urgente, precum cheltuielile de transport, cheltuieli medicale, de hrană sau uz personal, până în momentul în care obțin compensații financiare în instanță.
Suma pe care o vor primi pe voucher este de 15.000 lei, bani cu care trebuie să își asigure toate nevoile personale. acești bani vor fi virați în maxim 3 zile, respectiv 72 de ore, de când victima a depus cererea în acest sens. Momentan, acest proiect de elge este încă în dezbatere publică, însă reprezintă o gură de aer pentru cei care au trecut prin aceste momente dificile.
”Noutatea pe care o aduce acest proiect reprezintă un avans care poate fi acordat în limita a cinci salarii minime care poate fi folosit pentru a acoperi cheltuieli de hrană, transport, medicale, igienă, uz personal.”, a declarat avocatul Gabriel Ursu, potrivit Antena 3 CNN.
Cât durează acest proces acum
Proiectul de lege are scopul să grăbească un proces care, în prezent, durează și până la câțiva ani. Victimele pot să primească banii doar după un proces penal, astfel că aceste vouchere ar scurta timpul de așteptare până la 72 de ore.
Persoanele devenite victime trebuie să facă o cerere în acest sens, iar ulterior ONG-urile sau instituțiile publice vor realiza un referat în care vor estima suma de care are nevoie persoana respectivă, pentru a-și acoperi cheltuielile urgente. După ce referatul ajunge la comisia finanțatoare, instanța va accepta sau nu cererea.