Hotărâre definitivă în dosarul șefului Academiei de Poliție care a amenințat cu moartea o jurnalistă / La loc comanda!
De
Narcis Voica.
Publicat pe 18.06.2022 la 23:36
Actualizat pe 18.06.2022 la 23:36
Condamnatul Petrică Mihail Marcoci, unul dintre membrii găștii de șantajiști de la Academia de Poliție, a pierdut definitiv procesul în care solicita anularea deciziei prin care a fost detașat în sălbăticie, pentru a-și limpezi gândurile.
- Condamnatul de la cârma Academiei de Poliție rămâne „exilat”
- Petrică Mihail Marcoci a pierdut definitiv procesul în care cerea să se întoarcă la serviciu
În încercarea de a se întoarce în București, condamnatul Petrică Mihail Marcoci a contestat decizia prin care s-a dispus mutarea lui la o unitate situată la 150 de kilometri de București, însă magistrații i-au respins definitv cererea, în urmă cu doar câteva ziel: „Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 14.06.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, este decizia care nu i-a picat prea bine șefului din Ministerul de Interne condamnat pentru șantaj.
Marcoci a fost condamnat, cu suspendare, în dosarul de șantaj în care victimă a fost jurnalista Emilia Șercan, care făcea dezvăluiri despre ilegalitățile de la Academia de Poliție. „Condamnă pe inculpatul IACOB ADRIAN la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de șantaj. Dispune suspendarea executării pedepsei principale sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani. (...) Condamnă pe inculpatul MARCOCI PETRICĂ-MIHAIL (foto sus) la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de Dispune suspendarea executării pedepsei principale sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani. (...) Pe parcursul termenului de supraveghere stabilit pentru inculpat, acesta va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 120 de zile în cadrul uneia dintre următoarele instituții: Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare, ce va fi desemnată de către Serviciul de Probaţiune București”, au decis judecătorii, care le-au interzis celor doi infractori cu epoleți să mai dețină funcții publice.
În 2019, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe fostul rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob (foto sus), și pe fostul prorector al instituției, Mihail Marcoci, pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan. „La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”, informa DNA, potrivit unui comunicat de presă. Potrivit procurorilor, Iacob și Marcoci i-au cerut lui Gheorghe Adrian Bărbulescu (foto jos), profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul Academiei, să achiziționeze mai multe telefoane second hand și cartele preplătite pentru a transmite mesaje de amenințare jurnalistei.
„Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor. Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs. Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menționată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi inculpați”, mai sublinia DNA.
După trimiterea mesajelor de amenințare, aceștia ar fi avut mai multe convorbiri cu Bărbulescu (cel care a trimis mesajele către jurnalista Emilia Șercan - foto sus) folosind aplicații telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să șteargă toate schimburile de mesaje, i-au indicat ce să declare procurorilor și l-au asigurat că va primi o pedeapsă ușoară, precum și că va fi menținut în cadrul academiei chiar în situația unei condamnări.