Iată de ce persoanele cu probleme de colesterol pot dezvolta forme severe a infecției cu COVID-19. Explicațiile medicilor
Încă o informație utilă a ieșit la iveală acum în plină pandemie de coronavirus. Conform explicațiilor medicilor, persoanele cu probleme de colesterol pot dezvolta, din păcate, forme severe a infecției cu noul COVID-19.
- Problemele de colesterol agravează infecția cu COVID-19.
- Medicii trag un semnal de alarmă.
Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice a scos la iveală încă o problemă de sănătate care în combinație cu infecția cu noul virus din China poate duce chiar și la deces.
Specialistul susține că pacienții care nu au un colesterol normal și care au contactat noul coronavirus pot fi victimele acestuia sau pot dezvolta forme severe ale bolii. De ce?
Colesterolul anormal poate agrava infecția cu COVID-19 sau produce decesul pacientului
Se pare că nivelul de colesterol din sânge sau mai bine spus biosinteza lui este afectată de infecția cu COVID-19 în timpul celor 14 zile, astfel încât acesta scade drastic și abia în perioada de recuperare începe să revină la parametrii normali. Astfel că, dacă pacientului îi scade foarte mult colesterolul aceasta reacție poate duce la agravarea infecției sau decesul persoanei în cauză.
În această situație, medicul spune că trebuie să avem grijă de colesterolul nostru printr-un stil de viață sănătos, ceea ce include: alimentație sănătoasă, mișcare, odihnă și lipsa stresului.
"Specialiştii chinezi au remarcat, primii, că pesoanele cu o severitate mare a infecţiei prezentau analize perturbate din punct de vedere al nivelului de colesterol. Colesterolul 'sănătos', aşa-numitul HDL-colesterol, dar şi colesterolul total, prezentau un nivel mai scăzut în timpul infecţiei, nivel care creştea uşor în perioada de recuperare (...) La apariţia furtunii de citokine este afectată o proteină care realizează biosinteza colesterolului şi acesta ajunge la un nivel foarte scăzut. Acest lucru este asociat cu severitatea bolii. Intervine încă o dată importanţa colesterolului "sănătos", HDL, care se creşte prin alimentaţie sănătoasă şi mişcare. Dacă am avea nivele optime de HDL-colesterol la momentul infectării cu SARS-CoV-2, severitatea bolii ar putea fi mai mică", a spus Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, conform Antena 3.