În ce condiții pot primi doza trei persoanele vaccinate și care au trecut prin boală. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță: "Se poate amâna fără probleme"
Începând de ieri, 28 septembrie, în România s-a dat startul administrării și cu cea de-a treia doză a vaccinului împotriva COVID-19! Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat în ce condiții pot primi cea de-a treia doză persoanele vaccinate, dar și cele care au trecut deja prin boală.
- În ce condiții se administrează a treia doză de vaccin
- Valeriu Gheorghiță, explicații pe înțelesul tuturor
Cea de-a treia doză s-a administrat începând de ieri, într-un număr destul de mare, astfel conform statisticilor, în doar patru ore de la începerea acestui proces, peste 14.000 de oameni au mers să se imunizeze.
Pentru a nu întâmpina nimeni dificultăți, coorrdonatorul campaniei de vacciarea, Valeriu Gheorghiță, a explicat pentru toată lumea în ce condiții se administrează această doză, atât pentru cei vaccinați, cât și pentru cei trecuți prin boală.
În ce condiții pot primi doza trei persoanele vaccinate și care au trecut prin boală
Pentru a trece cu bine de valul pandemic care amenință întregul glob pământesc, autoritățile române au luat marea decizie și totodată au explicat în ce situații se pot imuniza oamenii deja vaccinați cu celelalte două doze, dar și în ce condiții pot primi a treia doza persoanele care au trecut prin boală.
Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat în cadrul unei emisiuni faptul că persoanele vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă și care au fost diagnosticate cu COVID-19 după imunizare pot primi doza trei de ser împotriva coronavirusului. Momentul în care pot face doza booster depinde însă de intervalul de timp trecut între vaccinare și îmbolnăvire.
„Inițial am zis că o persoană care a făcut două doze și are și istoric de trecere prin boală, teoretic are un răspuns imun suficient de robust încât să nu mai fie nevoie în perioada celor șase luni care urmează de o doză de rapel”, a precizat medicul.
Totodată, în cazul acestor persoane, momentul îmbolnăvirii ar trebui să fie cel în funcție de care se decide administrarea dozei suplimentare de vaccin, astfel Valeriu Gheorghiță îndeamnă și această categorie să se vaccineze cu doza booster.
„Dacă boala s-a produs la interval scurt de timp de la vaccinare sau chiar între două doze, practic, persoana respectivă e ca și cum ar fi făcut trei doze de vaccin, dar asta nu conferă o protecție mai de durată, ci un răspuns inițial mai ridicat. Din acest punct de vedere, acele persoane au și ele nevoie de booster”, a explicat Valeriu Gherghiță.
Mai mult decât atât, în ceea ce ține de persoanele vaccinate u ambele doze, însă care la un interval de câteva luni au făcut boala, medicul militar mărturisește că doza trei poate fi amânată fără probleme.
„Persoanele care au fost vaccinate cu schema inițială și la interval de trei-șase luni au făcut boala, teoretic pot să amâne fără nicio problemă doza trei pentru că boala în sine funcționează pe principiul de booster, de stimulare a răspunsului imun”, a adăugat medicul militar.
14.000 de români s-au vaccinat cu a treia doză în doar patru ore
Ei bine, în doar patru oare au fost vaccinați cu doza booster aproximativ 14.000 de români, astfel potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, românii sunt retincenți cu privire la prima schemă de vaccinare, nu în ceea ce privește a treia doză.
„Până la ora 12.00, 13.963 de persoane au fost vaccinate cu doza de rapel... vrem să avem o rată cât mai mare de vaccinare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.
Prin urmare, coordonatorul campaniei de vaccinare susține că aceasta este singura metodă prin care putem trece cu bine de valul patru al pandemiei, care a luat cu asalt țara noastră, după ce, conform ultimelor date, au fost înregistrat peste 11.000 de cazuri Covid-19 în ultimele 24 de ore.
Totodată, Valeriu Gheorghiță a declarat că cea de-a treia doză de vaccin împotriva COVID restabileşte protecția față de infecție la peste 95% şi la peste 97% faţă de formele grave de boală care necesită spitalizare, astfel riscul de infectare ete diminuat de cel puțin 11 ori.