În Cluj și în Capitală rata de vaccinare a depășit 50%. Care este județul cu cei mai puțini români imunizați
Avem vești îmbucurătoare în ceea ce privește vaccinarea pentru noul coronavirus. Conform datelor venite de la Valeriu Gheorghiță, rata de imunizare în București și Cluj a depășit pragul de 50%. Însă, de cealaltă parte, există și județe în România unde oamenii nu se înghesuie la centrele unde se administrează vaccinul. Astfel că zona cu cei mai puțini români imunizați este Suceava.
- Bucureștiul ocupă primul la numărul de vaccinați.
- Valeriu Gheorghiță preconizează depășirea ratei de imunizare națională de 70% până la finalul anului.
În cadrul unei conferințe de presă, după ”Maratonul pentru viață”, care a avut loc la București, dar și după ce situația tragică din spitalele din țară i-a îndemnat pe români să accepte că vaccinarea, pe lângă trecerea prin boală, este calea care ne face învingători în lupta cu virusul din China, medicul Valeriu Gheorghiță vine cu vești foarte bune.
În București și Cluj rata de vaccinare a depășit 50%, dar nu și în Suceava
Specialistul spune că două mari orașe din țară, cele mai aglomerate de altfel, București și Cluj, au ajuns să depășească cu brio pragul de 50% la persoane care s-au imunizat în plin val patru al pandemiei. Astfel, în Capitală, acolo unde se vor organiza în fiecare weekend maratoane de vaccinare, rata de imunizare este 59,4%, în timp ce în ardeal, județul Cluj atinge pragul de 52,3%.
Și asta nu este tot, căci imunizarea în masă a crescut în mai toate județe României, mai puțin în Suceava, acolo unde rata de vaccinare este de doar 24%.
"La nivelul de acoperire vaccinală, Municipiul Bucureşti este la aproape 60% rată de acoperire vaccinală, mai exact 59,4%. De asemenea, judeţul Cluj are o rată de acoperire vaccinală de 52,3%. Sunt 11% judeţe care au rată de acoperire vaccinală între 40% şi 50%, sunt 65% din judeţe care au rată între 30 şi 40% şi 19% judeţe care au între 20 şi 30%. Cea mai mică este de aproximativ 24%, în judeţul Suceava", a spus Valeriu Gheorghiță, notează Agerpres.
Chiar și așa, la nivel național, conform detaliilor oferite de specialist, doar 41% din românii peste 18 ani s-au vaccinat pentru coronavirus, însă, tot el spune, dacă trendul ascendent se păstrează și în lunile următoare, la orizont al putea vedea calea spre ieșirea din pandemie.
"La nivel naţional, rata de acoperire vaccinală în populaţia adultă, peste 18 ani, este de aproape 41%, populaţia rezidentă eligibilă de peste 12 ani, acoperirea vaccinală este de aproximativ 39%, iar din populaţia totală, acoperirea vaccinală este de 33%. Repet, mă refer la persoane vaccinate cu cel puţin o doză. Uitându-ne la grupele de vârstă, rata de acoperire vaccinală cea mai crescută este la grupa de vârstă între 50 şi 59 de ani şi se apropie de 47%, în momentul de faţă este 46,4%, urmată de grupa de vârstă 60-69 de ani - de 45,4%, grupa de vârstă 40-49 de ani - peste 42%, 70-79 de ani - peste 41%, 30-39 de ani - aproape 40%, grupa de vârstă de peste 80 de ani este, în continuare, redusă, de circa 22% şi avem la 12-15 ani aproape 10% acoperire vaccinală şi la 16-19 ani aproape 28%", a mai explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Astfel că, cu o rată de imunizare națională ce a depășit numărul de șase milioane de persoane, Valeriu Gheorghiță se arată mai mult decât încrezător în viitorul apropiat.
Medicul militar este de părere că dacă românii vor continua să se vaccineze într-un număr atât de mare încontinuare, la finalul anului 2021, țara noastra ar putea depăși pragul de 70% de persoane peste 12 ani care au primit prima doză de vaccin.
"Asta înseamnă că, în total, până la finalul acestui an, am putea avea peste 11,8 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză. În momentul de faţă, avem aproximativ 6,5 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că încă 5,3 milioane de persoane am putea să vaccinăm până la finalul acestui an, cu o singură condiţie: să avem o medie zilnică a persoanelor care se vaccinează pentru prima dată de aproximativ 80.000 de persoane", a concluzionat Gheorghiţă.