Incendiul de la Matei Balș. Ce se știe despre corpul de clădire care a ars
Incendiul de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală a lăsat în urma lui multe controverse, cu atât mai mult cu cât clădirea în care a izbucnit incendiul era reabilitată și modernizată. Ce spune fostul manager al unității medicale despre locul tragediei, unde cinci persoane și-au pierdut viața?
- Ce se știe despre clădirea spitalului Matei Balș
- Cât de veche este construcția
- Care a fost cauza incendiului
Incendiul devastator din această dimineață, de la Spitalul „Matei Balș” este și acum unul plin de controverse. În timp ce rudele pacienților susțin că în unitatea medicală era frig și a fost nevoie de reșouri și aeroterme aduse de acasă pentru a putea rezista frigului, primarul Capitalei și reprezentantul firmei de distribuție a agentului termic declară că nu a existat nici o problemă la sistemul de încălzire.
Părerile sunt împărțite, cauzele sunt necunoscute, dar familiile a cinci persoane se pregătesc acum să își recupereze morții și să pregătească totul pentru înmormântare.
Ce se știe despre clădirea în care a aizbucnit incendiul de la Matei Balș
Fostul manager al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, medicul Adrian Streinu-Cercel, a declarat că tot ce înseamnă unitate medicală a fost recondiționat și modernizat după standardele europene, chair dacă construcția datează din anul 1953.
De asemenea, profesorul susține că instalațiile de oxigen au fost montate chiar în luna decembrie a anului 2020, iar ultima verificare tehnică a clădirii în cauză a fost efectuată în luna noiembrie a anului trecut, ceea ce înseamnă că, teoretic, nimic din interiorul unității medical-sanitare nu ar fi putut să stea în spatele dezastrului.
„În toată clădirea respectivă au fost internați pacienți cu COVID-19 în stare medie-severă, deci dependenți de oxigen. Toate camerele au suplimentare de oxigen printr-un sistem nou pus la punct și făcut după toate criteriile. Nu știm de la ce a pornit acest incendiu. În ultima perioada nu au fost probleme cu căldura. Mai mult, noi suntem într-un plin proces de a ne pune propriile noastre centrale, dar probleme cu căldura nu au fost. Instalațiile au fost verificate ultima dată în noiembrie iar instalația de oxigen care a fost refăcută în totalitate este din noiembrie - decembrie și chiar luna ianuarie. Practic revizuirile au fost făcute în mod constant”, a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel, fostul manager al unității medicale.