Ion Iliescu a fost trimis în judecată în Dosarul Revoluției din 1989. Care sunt acuzațiile care i se aduc fostului președinte al României
Ion Iliescu, fostul președinte al României, a fost trimis în judecată în Dosarul Revoluţiei din 1989. Procurorul General, Gabriela Scutea, a făcut anunțul astăzi, în urmă cu câteva ore. Care sunt acuzațiile care i se aduc fostului șef de stat.
- Ion Iliescu a fost trimis în judecată în Dosarul Revoluției din 1989
- Care sunt acuzațiile care i se aduc fostului președinte al României
Printre inculpaţii din Dosarul Revoluţiei din 1989, se numără și fostul președinte al României, Ion Iliescu. Dosarul a mai fost trimis în judecată, dar instanţa l-a înapoiat procurorilor pentru o nouă anchetă. Astăzi, Procurorul General al României a anunţat că noua anchetă a fost finalizată, iar dosarul a fost trimis, din nou, în judecată, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Ion Iliescu a fost trimis în judecată în Dosarul Revoluției din 1989
Pe data de 10 noiembrie 2021, Dosarul Revoluţiei din 1989 a fost restituit la Parchetul General, iar reluarea urmăririi penale s-a dispus pe 21 martie 2022, după ce dosarul a fost restituit fizic de la Curtea Supremă.
Procurorul General al României a anunţat că "responsabilitatea penală este pentru persoanele care au dat ordinele şi nu a militarilor care le-au executat", scrie antena3.ro
Care sunt acuzațiile care i se aduc fostului președinte al României
"Prin rechizitoriul Secției parchetelor militare nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022, în dosarul penal intitulat generic ,,Revoluția română din decembrie 1989” s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
Ion Iliescu – fost președinte al României; (...)
fiecare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prevăzute și pedepsite de art. 439 alin. 1 lit. a,g,i și k din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.
Din cercetările efectuate, prin raportare la întregul probatoriu administrat în cauză, s-au reținut următoarele :
1. Inculpatul Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.
Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.
Aceleași fapte ale inculpatului Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile, de pe întregul teritoriu al României.", se arată în comunicatul oficial al Parchetului General, potrivit aceleiași surse menționate anterior.
Citește și Ion Iliescu, aproape de a rămâne fără certificatul de revoluționar. S-a trecut la următoarea etapă