Obligați să se plimbe cu PET-urile în mână! Jandarmeria stă pe un butoi de pulbere după ultimul ordin intern. „Parcă trăim în canale!”
Jandarmii au primit ordin de la conducerea instituției să nu cumva să arunce sticlele goale de apă plată, deoarece recipientele vor fi reciclate. Este vorba despre sticlele cu apă plată pe care aceștia le primesc de la serviciu, odată cu intrarea în tură.
- Conducerea Jandarmeriei a dat ordin ca toți angajații care primesc apă de la serviciu să returneze sticlele goale
- Angajații stau la cozi ca să recupereze garanția de 50 de bani
- În cazul în care nu predau PET-urile, angajații Jandarmeriei riscă sancțiuni
Toți jandarmii care fac muncă de teren primesc, la intrarea în tură, câte o sticlă de apă plată la doi litri. Măsura este impusă de lege în condiții de caniculă, iar Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR) nu putea face rabat de la lege.
Potrivit unor surse din cadrul IGJR, toți angajații care primesc apă sunt trecuți într-un tabel, iar la întoarcerea din misiune sunt obligați să predea fiecare sticla goală și să semneze, de predare, în tabelul respectiv.
Așa că, după ce jandarmii plimbă PET-urile în timpul patrulării, ca să nu le piardă, recipientele din plastic sunt luate de alți jandarmi și duse la centrele de reciclare, pentru recuperarea garanției de 50 de bani.
Jandarmii se simt asociați cu oamenii străzii
Spynews a luat legătura cu angajați ai instituției pentru a observa, de la sursă, cum este privită situația de către cei implicați.
„Este umilitor să mergi și reciclezi deșeuri, în condițiile în care acesta este sportul național al persoanelor fără adăpost care caută sticle ca ale noastre în toate lăzile de gunoi. Parca am ajuns să trăim și noi în canale. Și dacă nu aducem sticlele constituie abatere disciplinară, pentru că, pe hârtie, aceste deșeuri reprezintă proprietatea statului”, a declarat, cu rugămintea de a-i fi protejată identitatea, unul dintre jandarmi.
Reciclarea recipientelor a devenit o adevărată sursă de venit pentru persoanele fără adăpost care răscolesc în toate coșurile de gunoi din orașe, în condițiile în care primesc 50 de bani pentru fiecare sticlă, doză sau PET pe care există inscripția „ambalaj reciclabil”.