Jocurile de noroc au devenit interzise în anumite locuri din România. Decizia a fost votată de Senat: ”S-a discutat foarte serios”
Jocurile de noroc au devenit un subiect controversat în România, după ce autoritățile au pornit o luptă împotriva depedenței. După ce s-a luat o decizie împotriva reclamelor de acest gen, Senatul a votat ca jocurile de noroc să fie interzise în anumite zone din România.
- Jocurile de noroc au devenit interzise în anumite locuri din orașele României
- Senatul a votat decizia în urmă cu puțin timp
România se confruntă cu o mulțime de oameni dependenți de jocurile de noroc, astfel că au devenit o problemă în rândul populației. Până acum s-au dezbătut decizii cu privire la reclamele care promovează astfel de practici, însă acum alegerea a fost radicală. După votul Senatului, ”păcănelele” au devenit interzise în anumite locuri din România, din dorința de a proteja oamenii.
Jocurile de noroc au devenit interzise în anumite locuri din România
Conducerea țării și-a propus să protejeze populația de posibile dependențe în ceea ce privește jocurile de noroc, astfel că a început cu cei mai tineri. Senatul a decis ca locurile în oamenii pot juca bani la ”păcănele”, să fie interzise în apropierea școlilor din România. Astfel, patronii nu vor mai putea să își construiască localuri cu jocuri de noroc, dacă în apropiere sunt construite scoli.
Decizia a fost luată luni, 13 martie, de Senat, după 97 de voturi ”pentru” și un vot ”împotrivă”. Inițiativa a fost pornită de USR-PNL și se numește ”Fără păcănele lângă școli”. Alina Gheorghiu a vorbit despre acest subiect și a spus că sunt puțini oameni care fac acțiuni în acest sens, chiar dacp mulți își doresc.
”Este o temă despre care foarte mulți vorbesc în spațiul public, dar puțini se străduiesc să și pună și în scris idei care să fie foarte bune pentru generația tinerilor dependenți într-o anumită măsură de aceste jocuri de noroc, o dependență cauzată de necunoaștere, de publicitatea agresivă de pe TV și din online, o dependență gernerată de proximitatea acestor păcănele și jocuri de noroc de școli, locuri de joacă.
Acesta este motivul pentru care astăzi în comisia juridică s-a discutat foarte serios despre acest proiect și mă bucur că amendamentele PNL, alături de alte amendamente, au fost aprobate și proiectul va fi discutat cu prioritate de plenul Senatului”, a declarat Alina Gheorghiu, potrivit știripesurse.ro.
Distanța minimă la care sunt interzise
Această decizie vine cu câteva detalii, de care patronii trebuie să țină cont atunci când vor să își construiască astfel de locuri cu jocu de noroc. Mai exact, păcănelele sunt interzise la 300 de metri pietonali față de școli. Alina Gheorghiu a spus că aceste spații reprezintă o tentație pentru elevi, pe care nu ar trebui să o aibă aproape de ei.
”În al doilea rând, pentru a fi foarte corecți, mă bucur că s-a adoptat un amendament al colegilor de la PSD care prevede că aceste jocuri legate de păcănele să nu mai poată să fie funcționale în baruri.
Acest lucru este foarte bun pentru că din păcate, am arătat în spațiul public și am discutat despre acest lucru, din școli, din licee, deși nu au voie, cu rucsac în spate, elevi care au sub 18 ani intră direct în sala de jocuri de noroc, direct la păcănele, pentru că sunt în proximitatea liceelor.
E foarte simplu să faci acest lucru când ai tentația sub nas. Trebuie să ne preocupăm ca această legislație să fie din ce în ce mai strictă. Acest lucru va trebui discutat mult mai serios, având toate proiectele privind interzicerea publicității pentru jocurile de noroc, modalitatea în care restricționăm prezența acestor sedii în promximitatea locurilor unde copiii se simt în elementul lor”, a mai spus ea, conform sursei citate.