Klaus Iohannis a promulgat legea! Ce trebuie să știe toți românii care vor să își facă buletinul!
E oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care previne fenomene precum cel al înregistrării frauduloase pentru vot sau păcălirea sistemului de înscriere a copiilor în şcoli şi grădiniţe. Ce trebuie să știe toți românii care vor să își facă buletinul. Care sunt noile reguli și ce amenzi riscă cei care nu respectă aceste prevederi.
- Klaus Iohannis a promulgat legea
- Ce trebuie să știe toți românii care vor să își facă buletinul
Românii care vor să își facă buletinul trebuie să știe că, în urma promulgării legii de către președintele Klaus Iohannis, dacă nu respectă noile reguli, riscă amenzi mari.
Ce trebuie să știe toți românii care vor să își facă buletinul
Preşedintele României a promulgat legea care previne fenomene precum cel al înregistrării frauduloase pentru vot sau păcălirea sistemului de înscriere a copiilor în şcoli şi grădiniţe. Mai exact, adresa de domiciliu nu poate fi înscrisă în actul de identitate, dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane pe aceeași adresă.
„Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, prevede legea.
Cei care nu țin cont de această prevedere riscă amenzi între 75 și 150 lei.
De asemenea, în ceea ce îi privește pe cei care provin din familii defavorizate, „care nu pot face dovada adresei de domiciliu aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul”.
Ce documente sunt necesare pentru schimbarea buletinului
- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- buletinul de identitate;
- certificatul de naştere;
- certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor;
-certificatul/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz;
- extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă; extrasul de carte funciară trebuie să fie obţinut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii;
- documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate.
În cazul modificării numelui şi/sau prenumelui titularului, prenumelui părinţilor, a datei ori a locului de naştere, precum şi în situaţia schimbării sexului, se prezintă şi hotărârea judecătorească sau, după caz, actul administrativ în baza căruia s-au modificat datele de stare civilă.