La o zi distanță de Mozart: Camil Tiron, la 13 ani, scrie partituri pentru o orchestră întreagă, compune două simfonii și se înscrie în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea România”
Camil Tiron face performanță de la 6 ani pe note muzicale. Născut la o zi diferență față de compozitorul lui preferat Wolfgang Amadeus Mozart, pe 28 ianuarie, Camil a început să cânte la pian fără a cunoaște notele muzicale, iar după ce a fost îndrumat de profesoara de pian, a cucerit rând pe rând concursurile naționale și internaționale de pian, câștigând numeroase premii, dar adevăratul câștig pentru el a fost publicul în fața căruia iubește să cânte. Recent, Camil a fost înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
- Camil Tiron, la 13 ani, scrie partituri pentru o orchestră întreagă
- Compune două simfonii și se înscrie în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea România”
Astăzi, Camil Tiron este elev al Liceului Teoretic „Ștefan Odobleja” și urmează cursurile la Școala Populară de Arte nr. 3 din București. Camil nu s-a mulțumit numai cu interpretarea la pian și a început să compună. La început mai mult în joacă: fantezii, sonatine, sonate - toate pentru pian, evoluând în compoziții complexe.
Magia Crăciunului din 2023 i-a adus lui Camil un violoncel. Instrumentul muzical a venit la pachet și cu un profesor, care l-a ghidat pe culmi înalte. Ulterior, tânărul a fost inclus în orchestra formată de dirijorul Corului Regal, Răzvan Apetrei, cu îndrăgitul său instrument, violoncelul.
Pe lângă cele două instrumente, pianul și violoncelul, Camil a reușit să învețe să cânte și la ocarină, blockflote, marimba, ukulele, chitară, tarabană, clavecin și spinetă. Toate sunt necesare întrucât tânărul scrie deja partituri pentru o orchestră întreagă și lucrează în prezent la două simfonii. Chiar dacă studiază de un an violoncelul, Camil a fost sfătuit de profesorul coordonator să susțină examenul pentru a fi admis direct în anul VII de studiu, obținând nota 10.
În prezent, creația sa cuprinde peste 50 de opusuri de la piese pentru pian și violoncel până la piese vocal-simfonice, dintre care: 25 de lucrări pentru pian, 3 piese de muzică de cameră, 10 piese pentru orchestră și 3 piese vocal-simfonice.
Între cele mai importante premii obținute de Camil se numără: Premiul I la Concursul Național „Cei mai mici instrumentiști”, Colegiul Național de Muzică George Enescu, 2019; Premiul I și Premiul Special pentru Originalitate la Concursul „Allegretto", ediția a X-a, 2022; Premiul I de excelență la Concursul Internațional „Talente Împlinite”, Colegiul Național de Muzică George Enescu, 2023; Premiul I de Excelență la Concursul Internațional de interpretare „Scherzo", 2023.
Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.
Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, ce va fi lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României la finalul acestui an.