Lacul Amara din Buzău a secat. Cauza ar fi încălzirea globală: ”Era pește aici de mâncau și câinii” / FOTO
A secat Lacul Amara din județul Buzău! Această rezervație se întindea pe sute de hectare. La fața locului au fost surprinse imagini de-a dreptul dezolante. În trecut, aici trăiau păsări sălbatice și peisajul era unul de vis, asemănător celor din Delta Dunării. Lacul este situat în Câmpia Râmnicului, la sud - est de Râmnicu Sărat.
- Ce spun localnicii despre acest fenomen
- Care ar fi, de fapt, cauzele pentru care lacul a secat
- Imagini dezolante, surprinse la fața locului
Acest lac se află în județul Buzău, în apropierea localității Amara, între lacurile Jirlău și Balta Albă. Ani la rând s-a spus că acest lac are puteri tămăduitoare. Mii de oameni au venit în zonă pentru a-și trata afecțiunile.
Lacul Amara din Buzău a secat
Lacul este acum doar o amintire. Imaginile încântătoare, cu păsări măiestre, s-au transformat acum într-un peisaj ce pare desprins din deșert. Aici se puteau găsi specii precum corcodelul mare, raţa mică, pescăruşul argintiu sau chira de baltă.
Majoritatea turiștilor ajungea aici pentru nămolul sapropelic. Oamenii spuneau că are puteri miraculoase și că vindecă anumite afecțiuni ale organismului uman. Macovei Ureche, un profesor de georgrafie în vârstă de 60 de ani, a mărturisit că acest fenomen este o mare dezamăgire.
Bărbatul a povestit că atât el, cât și restul localnicilor, erau legați sufletește de acest lac și că, cel mai probabil, motivul pentru care a secat este încălzirea globală, dar și mutarea cursului râului Buzău, potrivit digi24.ro.
Ce spun localnicii despre acest fenomen
Lucrările hidrotehnice ar putea fi, potrivit lui Macovei Ureche, un alt factor din cauza căruia lacul a secat.
”Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire, ne lipsește ceva, ceva din viața noastră s-a rupt”, a povestit profesorul, potrivit aceleiași surse.
Pe același lac se afla și o crescătorie de pești, celebră la noi în țară, care a fost concesionată după 1990. Localnicii din zonă au mărturisit că balta era foarte frumoasă, plină de pește, iar oamenii veneau zilnic la pescuit.
”Scotea lumea crăpălăi de pește. Pește ca aici nu exista. Era pește aici de mâncau și câinii, nu numai noi... Acuma de unde?”, au spus localnicii, conform aceleiași surse.