Legile Educației se schimbă în România. Examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională vor trece prin modificări majore: ”Doresc să scoată aceste...”
Legile Educației se schimbă în România, în anul 2023. Dacă elevii erau obișnuiți de ani întregi cu o anumită formulă a examenelor naționale, atât Bacalaureatul și Evaluarea Națională vor trece prin schimbări majore. Ministrul Educației a făcut un anunț pe care toți elevii și profesorii trebuie să îl afle.
- Legile Educației se schimbă în România
- Ministrul Educației a făcut un anunț pe care toți elevii și profesorii trebuie să îl afle
Ministrul Educației a venit cu un anunț nou, care este adresat tuturor elevilor și profesorilor din România. Se pare că legile se vor schimba în ceea ce privește examenele naționale de Bacalaureat și Evaluare Națională. Dacă până acum a fost vorba despre modificări ale vacanțelor sau a programei școlare, de această dată noutatea îi vizează, în mod direct, pe doar două categorii de elevi, respectiv cei din clasele terminale de gimnaziu și elevii care termină liceul.
Legile Educației se schimbă în România
Ligia Deca a anunțat ce se va întâmpla cu Bacalaureatul și Evaluarea Națională în perioada următoare în scolile din România. Se pare că în ceea ce privește examenul național pentru terminarea liceului, elevii vor putea să dea tipul de Bacalaureat potrivit pentru profilul pe care îl termină. Din acest motiv, va fi introdus cel Tehnologic, care va fi susținut de elevii care studiază, în acest moment, acest profil la școală.
De asemenea, modificările se vor vedea și în probele pe care elevii le vor susține. Pe lângă cele deja existente, va fi introdusă o nouă probă de competențe. Este vorba despre testarea unor competențe de bază, unde notarea se va face cu calificativul admis sau respins. Potrivit ministrului Educației, elevii așteptau de mult timp această schimbare.
”Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil, deci vom avea Bacalaureatul tehnologic, pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme. Ce avem în plus față de formula de acum este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază. Aceasta probă va fi de Matematică sau Științe ale naturii ori de Istorie, Logică, Filosofie, Psihologie. La această probă, notarea se va face pe sistem admis/respins.”, a declarat Ligia Deca, ministru al Educației, într-o conferință de presă.
Dacă examenul de Bacalaureat a fost modificat, Evaluarea Națională nu a fost nici ea neglijată. Se pare că probele vor rămâne aceleași, respectiv limba română și cea de matematică. Noutatea se va vedea în modul de admitere la liceu, unde se va susține examen pentru 60% din locuri, în timp ce pentru restul 40%, elevii vor fi repartizați computerizat. Din acest procent, 10% din locuri sunt destinate copiilor cu nevoi speciale sau pentru cei de etnie rromă.
Elevii vor primi mai mulți bani
Potrivit ministrului Educației, bursa de merit și performanță a elevilor va crește semnificativ. Până acum, bursa de merit era în valoare de 200 lei și va crește la 450 lei pe lună, iar cea de performanță era 500 lei și va crește la 700 lei pe lună.