Lista regulilor ce trebuie respectate de angajatori, odată cu întoarcerea românilor la muncă
Odată cu ridicarea stării de urgență tot mai mulți români încep să se întoarcă la locurile de muncă. Doar că, începând cu intrarea în vigoare a stării de alertă, angajatorii trebuie să îndeplinească o listă de reguli, pentru a nu pune viața vreunui angajat în pericol .
Odată cu ridicarea stării de urgență tot mai mulți români încep să se întoarcă la locurile de muncă. Doar că, începând cu intrarea în vigoare a stării de alertă, angajatorii trebuie să îndeplinească o listă de reguli, pentru a nu pune viața vreunui angajat în pericol .
Un ghid de reguli pe care angajatorii trebuie să îl urmeze a fost pregătit de Ministerul Muncii pentru atunci când românii vor reveni la locurile de muncă.
Astfel, toți angajatorii din sectorul public și privat trebuie să respectele măsurile impuse pe durata stării de alertă.
”Ne dorim ca această revenire la normalitate să se realizeze în condiții de siguranță pentru angajați și angajatori și să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate de fiecare cetățean", se arată în comunicatul ministerului.
Astfel, toți angajatorii trebuie să își informeze angajații cu privire la regulile impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.
- menținerea distanței sociale de minimum 1,5 metri în toate zonele publice; menținerea igienei riguroase a mâinilor, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde sau cu dezinfectanți avizați, ori de câte ori este nevoie; evitarea atingerii feței cu mâinile nespălate/nedezinfectate; menținerea igienei respirației: tuse și/sau strănut ( în plica cotului sau în servețel de unică folosință), rinoree (în șervețel de unică folosință). După utilizare, șervețelul de unică folosință va fi aruncat în recipientul de colectare a deșeurilor și se va efectua IMEDIAT igiena mâinilor, limitarea contactului cu alte persoane la maximum 15 minute, la o distanță de minimum 1,5 m.
Reguli sunt și pentru angajatorii care au mai mult de 50 de angajați. Aici programul se va schimba.
- angajatorul poate individualiza programul de lucru al angajaților, astfel încât între aceștia să se asigure existența unui interval de minimum o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, pe parcursul a minimum trei ore, în tranșe de cel puţin 20% din personal, fără a afecta durata programului normal de lucru.
De asemenea, de acum încolo, toți angajatorii români trebuie să respecte câteva reguli clare.
- să amplaseze dozatoare cu soluții dezinfectante în clădire: angajatorul amplasează dozatoare cu soluții dezinfectante la intrarea în unitate, precum și în fiecare sector al locului de muncă, limitează deplasările în afara companiei/instituției, atunci când acestea nu sunt esențiale, pune la dispoziția angajaților produse de igienă personală și produse pentru dezinfectarea suprafețelor.
- să implementeze pauze de masă eșalonate: angajatorul asigură acordarea pauzelor de masă eșalonat, cu respectarea distanței de minimum 1,5 metri între angajați
- să asigure culoare speciale pentru angajați: angajatorul asigură culoare speciale de circulație pentru angajați, în vederea evitării aglomerației în interiorul clădirii
- să nu sară peste triajul epidemiologic, care presupune verificare temperaturii angajațiilor: angajatorul achiziționează instrumente de verificare a temperaturii pentru triajul angajaților la începerea programului de lucru și de câte ori este necesar pe parcursul programului; angajatorul desemnează un responsabil pentru triajul observațional și verificarea temperaturii la intrarea în incintă.