Localitatea din România unde localnicii stau pe o comoară, dar nu se pot bucura de ea! Ce se ascunde în pământ
Oamenii dintr-o localitate din Gorj, peste două mii, stau pe o comoară, respectiv cea mai mare pungă de gaze din România, dar trec prin iarnă cu lemne sau cărbune. Este situația tristă a localnicilor din comuna Licurici.
- Localnicii stau pe o comoară, dar nu au parte de ea
- Ce se ascunde sub pământ
În urma unui reportaj realizat de Observator, a ieșit a iveală situația nedreaptă a oamenilor dintr-o localitate din România, care stau pe o comoară, dar nu pot să se bucure de ea. Comuna Licurici, din Gorj, stă pe o porțiune de pământ care ascunde resurse uriașe de gaze, dar oamenii de acolo se încălzesc cu lemne și cărbune.
Licurici, localitatea din România unde localnicii stau pe o comoara, dar nu se pot bucura de ea
Sub bucata de pământ pe care se află localitatea Licurici se găsesc resurse uriașe de gaze, de circa cinci miliarde de metri cubi. Localnicii își doresc să aibă centrale pe gaze, dar, în comună, nu există reţea de alimentare. În cazul lor, inclusiv şcolile, dispensarul şi primăria trebuie să facă provizii de lemne și cărbune din timp pentru a putea face față temperaturilor scăzute din sezonul rece
În Licurici, bătrânii spun că sunt obișnuiți să-și spargă lemenele pentru iarnă, dar recunosc că le-ar fi de mare ajutor să poate avea acces la încălzirea pe gaze, având în vedere că le va fi din ce în ce mai greu să se descurce, odată cu înaintarea în vârstă.
Cel mai mare producător de petrol şi gaze din Sud-Estul Europei exploatează resursele de gaze din comuna Licurici, unde a descoperit zăcăminte importante.
„Gazele naturale de aici, din Totea, ajung în locaitatea vecină unde sunt tratate apoi sunt livrate în sistemul naţional. Dacă producţia din acest zăcământ ar fi folosită doar pentru încâlzire, atunci ar putea furniza necesarul de încâlzire pentru circa 500 de mii de locuinţe.”, transmit reporterii sursei menționate mai sus.
După ce au semnat un contract finanţat prin Programul Naţional Anghel Saligny. autoritățile locale promit să facă reţeaua de gaze în trei ani. Investiţia se ridică la şase milioane de euro. Zilnic, în Licurici, se produc 4,5 milioane de metri cubi de gaze.