Locul din România unde a lovit un val de aer polar. În zilele următoare, temperaturile scad în toată țara
Publicat pe 24.11.2022 la 11:48 Actualizat pe 24.11.2022 la 11:48
Mai sunt câteva zile până când începe, calendaristic vorbind, iarna, însă în unele zone, anotimpul și-a intrat deja în drepturi. Ciclonul care a răvăşit ţările de pe coasta Mediteranei a ajuns şi în România și a adus cu el ninsori şi ploi. Locul din România unde a lovit un val de aer polar. În zilele următoare, temperaturile scad în toată țara.
- Val de aer polar în România
- Cum va fi vremea în țara noastră în următoarele zile
În urmă cu doar câteva zile, meteorologii anunțau că un val de aer polar va ajunge în țara noastră, iar maximele nu vor depăși 15 grade Celsius. Potrivit specialiștilor ANM, temperaturile maxime se vor încadra în general între 10 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 4 și minus 3 grade Celsius în depresiunile intramontane și 9 grade Celsius pe litoral.
Locul din România unde a lovit un val de aer polar
Valul de aer polar a adus ninsori la munte şi ploi în sudul ţării. În Moldova, frigul a făcut deja primele victime. Zeci de persoane din Suceava au ajuns la spital după ce au căzut pe gheaţă, pentru că, la primele ore ale dimineții, trotuarele s-au transformat în patinoare. Potrivit observatornews.ro, în şase ore, 18 oameni cu diferite vârste, de la 15 la 80 de ani, au ajuns la urgenţe.
”Unii dintre ei au necesitat imobilizare în atelă ghipsată pentru reducerea luxaţiilor, dar niciunul nu a necesitat internare în spital.”, a spus Dan Teodorovici, medic la spitalul județean Suceava, potrivit aceleiași surse menționate anterior.
Potrivit specialiștilor, iarna care a pus stăpânire pe nordul ţării a fost adusă de un val de aer polar, obişnuit pentru această perioadă a anului.
”Precipitaţii mai ales în jumătatea de sud a ţării, predominant sub formă de ploaie. În continuare la altitudini mai mari de 1800 de metri nu excludem să mai avem precipitaţii mixte, sub formă de lapoviţă şi ninsoare. om mai avea precipitaţii, dar nu la cantităţile pe care le-am avut în ultimele 72 de ore. Să luăm partea bună a lucrurilor pentru că aceste precipitaţii pot să refacă rezerva de apă în sol, după un an agricol extrem de secetos.”, a spus Elena Mateescu, director ANM, potrivit aceleiași surse menționate anterior.
Cum va fi vremea de 1 decembrie
Potrivit informațiilor oferite de Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în minivacanța de 1 decembrie vremea va fi, în general, mai caldă. De exemplu, temperaturile vor ajunge până la 13 sau 14 grade Celsius, în partea de sud-est a țării. În București, maximele pot atinge 11 - 12 grade Celsius.