Locul din România unde americanii construiesc prima centrală nucleară de mici dimensiuni din lume. Investiția financiară e una uriașă
Prima centrală nucleară de mici dimensiuni din lume ar urma să fie construită chiar în România. Iată localitatea unde aceasta își va avea așezarea și unde americanii vor să dea lovitura.
- Aici e locul din România unde se construiește prima centrală nucleară de mici dimensiuni
- Când ar urma să fie gata
Americanii vor să construiască în România cea mai mică centrală nucleră din lume, iar Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat luni și locul unde aceasta va fi construită.
Aici locul din România unde americanii vor construi prima centrală nucleară de mici dimensiuni
Ei bine, e vorba chiar despre localitatea Doicești din județul Dâmbovița, acolo unde urmează ca americanii de la NuScale să construiască centrala modulară de mici dimendiuni.
"Am finalizat studiul de amplasament şi vă pot spune că primul proiect SMR (reactoare modulare de mici dimensiuni) va fi pe locul termocentralei de la Doiceşti. Trecem la designul proiectului", a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Această construcție ar urma să fie finalizată între 2027-2028, deși varianta de test din SUA ar urma să fie fata în anul 2029.
Totuși, angajamentul României de a dezvolta local reactoarelor nuclare SMR realizate de către NuScale vine în contextul în care autoritățile din România au decis să-și asume termenul ca fiind anul 2032, mult mai devreme decât Polonia sau Germania.
În anul 2020 a fost anunțat un nou acord între România și SUA pentru centrala de la Cernavodă, sumă care ar fi ajuns la 8 miliarde de dolari. Acordul negociat în perioada 2019-2020 vizează atât dezvoltarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, dar li retehnologizarea Unității 1, cooperarea în domenii precum reglementarea, cercetare și dezvoltare, dar și schimburi între laboratoarele de cercetare.
Centrala va avea 420 de MW
Centrala care urmează să fie contruită va avea 420 de megawatti și va conține 6 module. Pe lângă acestea vor mai fi contruite și proiecte solare care vor avea o capacitate totală de 600 de megawatti.
Amplasamentul centralei a fost cumpărat în urmă cu doi ani de către Teofil Mureșan, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România.