Locul din România unde se află orașul scufundat. Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu a ales să îl bage sub ape / FOTO
Nu mai e un secret pentru nimeni fapul că România are destinații senzaționale, peisaje superbe și locuri unice în lume. Nu mulți sunt cei care știu că în țara noastră se afă și un oraș scufundat cu o istorie impresionantă. Află din rândurile de mai jos care a fost motivul pentru care Nicolae Ceaușescu a ales să îl bage sub ape.
- Unde se află orașul scufundat din România
- Care e motivul pentru care Nicolae Ceaușescu a ales să îl bage sub ape
Unul dintre obiectivele turistice spectaculoase ale României este orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu în urmă cu mai bine de cinci decenii. Locul despre care vom vorbi în rândurile demai jos este unul încărcat de istorie.
Locul din România unde se află orașul scufundat
Cu mai bine de 50 de ani în urmă, Orșova Veche a fost scufundată de Nicolae Ceaușescu. Motivul? Fostul dictator comunist a decis să bage orașul sub ape pentru a face hidrocentrala de la Porțile de Fier I, una dintre cele mai mari din Europa. Acest lucru se întâmpla în perioada 1964-1972.
Orașul de sub ape, Orșova Veche, poate fi văzut în momentul în care lacul de acumulare de la Porțile de Fier I este golit. Acest lucru s-a întâmplat ultima dată în urmă cu aproximativ un deceniu.
Potrivit dezvăluirilor făcute de istorici, în Orșova Veche locuiau numai persoane care aveau o situație financiară bună în urmă cu patru secole. Pe atunci, în interiorul așezării existau hanuri, băi, grădini și prăvălii.
Ce loc din România trebuie neapărat să vezi în 2024
În România se găsește Grădina Zmeilor, rezervația naturală cu peisaje desprinse parcă din altă lume. Despre acest loc se spune că trebuie văzută măcar o dată în viață.
Supranumită şi „Meteora României”, datorită formaţiunilor geologice atipice, Grădina Zmeilor este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, situată în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Bălan.
„În partea cea mai vestică a grădinii, mai mari, separate una de alta, sunt două stânci gemene. Sunt Zmeul şi Zmeoaica. Se spunea că aceste pietroaie se opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau după sare la Dej”, spune Alexandru Moşuţ, fost profesor de matematică şi un împătimit cunoscător al istoriei locale, potrivit Adevărul.ro.