Locul din România unde se află primul cimitr digitalizat. Prin scanarea unui cod QR pot fi aflate informații despre cei care își dorm acolo somnul de veci
Trăim în era tehnologiei și se pare că nimeni și nimic nu va scăpa de digitalizare. Un loc din România a bifat o premieră și se poate lăuda cu primul cimitr digitalizat din țară. Persoanele care merg acolo pot afla, prin scanarea unui cod QR, informații despre cei care își dorm acolo somnul de veci.
- Locul din România unde se află primul cimitr digitalizat
- Prin scanarea unui cod QR pot fi aflate informații despre cei care își dorm acolo somnul de veci
Premieră în România! Biserica Ortodoxă Sfânta Treime din Reghin se poate lăuda cu primul cimitir cu informații electronice! Prin intermediul unui proiect cofinanțat de Secretariatul General al Guvernului, lăcașul sfânt a digitalizat informațiile care făceau referitoare la istoria clădirii și la personalitățile importante ale Transilvaniei, care își dorm acolo somnul de veci.
Locul din România unde se află primul cimitr digitalizat
În Reghin se află primul cimitir digitalizat! Preotul paroh Dimitrie Gherman a declarat că a reușit să restaureze cavourile, criptele şi mormintele şi să digitalizeze cimitirul, prin intermediul unui proiect cofinanțat de Secretariatul General al Guvernului.
"Am reuşit să facem un proiect la Secretariatul General al Guvernului, astfel am putut scrie o carte şi am reuşit să restaurăm aceste cruci, morminte, cavouri ale acestor ctitori (...) Am reuşit să facem şi pentru cimitir o lucrare topografică foarte, foarte frumoasă şi cuprinzătoare în care sunt cuprinse toate mormintele, toţi cei care sunt aşezaţi aici şi sunt scrişi pe sfintele cruci de pe mormintele lor. Iar apoi, tot cu ajutorul acestor domni de la Braşov, este o firmă cu care am colaborat, am reuşit să fim primii în ţară care să digitalizăm într-un fel aceste morminte, acest cimitir, tocmai ca oamenii, prin scanarea codului QR, să poată să acceseze câteva informaţii care sunt acolo.", a fost o parte a declarației preotului paroh Dimitrie Gherman.
Așadar, în urma acestor modificări aduse prin tehnologie, prin scanarea unui cod QR aflat la intrarea în cimitirul din curtea Bisericii Sfânta Treime din Reghin, cei care merg acolo pot afla informaţii despre personalităţile înmormântate în acel loc.
Ce personalități sunt înmormântate la Biserica Ortodoxă Sfânta Treime din Reghin
Aici își dorm somnul de veci negustorii Ioan şi Maria Marinovici, Ioan Muntean şi Zophia, Ion Varts, dar şi memorandistul Patriciu Barbu.
De asemenea, tot aici sunt înmormântați și alți urmași de-ai cărturarului Petru Maior, între care şi Vasile Ladislau Pop, viceguvernator al Transilvaniei şi consilier apropiat al împăratului de la Viena, pictoriţa Legendina Hurdugaciu Di Paolo, discipol de seamă al renumitului artist Corneliu Baba, care a decedat în Elveţia, însă a dorit să fie adusă lângă familie, Theodoru Şierbanu, fondatorul primei şcoli româneşti din Reghin, medicul Ion Chiricuţă, cel care a înfiinţat Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, Alexandru Ceuşianu, primul medic independent din istoria Reghinului, şi pe fiul său, Alexandru Ceuşianu jr., fost deputat în perioada interbelică, medicul şi scriitorul Eugen Nicoară şi mulţi alţii.