Locul din România unde se găsește Crucea lui Mihai Viteazu. E amplasată la o altitudine de 1125 de metri
Crucea Caraiman e considerată cea mai înaltă crucea din lume amplasată pe un vârf montan, însă România are mai multe astfel de cruci amplasate în munți sau dealuri înalte, iar Crucea lui Mihai Viteazu se află pe locul 5 în țară. Aceasta are o poveste istorică deosebită, iar în anul 2010 crucea de aproape trei tone a fost ridicată pe o stâncă, după ce vechea cruce s-a deteriorat.
- Crucea lui Mihai Viteazu are 15 metri înălțime
- Amplasarea sa pe deal s-a făcut cu ajutorul unui elicopter
România are o mulțime de obiective pe care turiștii le vizitează în fiecare an, iar la Crucea Caraiman ajung o mulțime de oameni impresionați de drumul până la aceasta, dar și de peisajul văzut de sus. Crucea Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind crucea ridicată la cea mai mare altitudine.
Totuși, România are o mulțime astfel de obiective, iar în județul Argeș, în apropiere de Câmpulung Muscel, se află Crucea lui Mihai Viteazu, cea care a fost ridicată pe dealul numit ”Colțul Albinei”, în anul 2010. Timp de mai mulți ani pe acest deal a fost ridicată o altă cruce, însă din cauza vremii, aceasta s-a deteriorat, iar ulterior a fost eliminată de pe stâncă până când a fost înlocuită cu alta nouă.
Locul din România unde se află amplasată Crucea lui Mihai Viteazu
Povestea acestei cruci e una istorică. Se pare că Mihai Viteazu s-a retras aici, în comuna Stoenești, după lupta de la Călugăreni, din anul 1595. Așteptând ajutoarele de la Principelele Sigismund Bathory, Mihai Viteazu a ridicat această cruce pe stâncă.
Pe data de 11 aprilie 2010 a avut loc în comuna Stoenești ridicarea crucii lui Mihai Viteazu, un obiectiv de 9 metri înălțime și 6 metri deschidere, iar la această acțiune au luat parte mai multe echipe de salvamontiști din Câmpulung, dar și din Pitești.
Crucea a fost ridicată de la sol cu ajutorul unui elicopter, iar aceasta avea o greutate de trei tone. Pe tot parcursul acțiunii de amplasare a acesteia pe stângă un preot din localitatea Stoenești a stat în genunchi și r-a rugat ca misiunea să fie dusă cu succes la bun sfârșit.
Localnicii din Stoenești cred că această cruce îi protejează de toate necazurile. În fiecare noapte Crucea luminează pe stânga numită ”Colțul Albinei” și poate fi văzută de la mare distanță.
Cum puteți ajunge la Crucea lui Mihai Viteazu de pe ”Colțul Albinei”
Ca să ajungeți la Crucea lui Mihai Viteazu de pe Colțul Albinei trebuie să parcugeți 65 de kilometri din Pitești până în localitatea Stoenești. Se merge către Biserica din satul Stoenești, apoi de aici se urcă pe o cărere abruptă către dealul ”Colțul Albinei”; pe un traseu de pădure care durează în jur de 30-40 de minute.
De asemenea, mai există și un alt drum de acces către cruce prin satul Piatra, însă nu se poate ajunge cu mașina exact până la stânca de pe dealul în care e amplasată crucea grea de trei tone și înaltă de 9 metri.