Lovitură pentru Simona Halep! Ce declarații au făcut șefii ITIA, cei care se ocupă de procesul de dopaj
La scurt timp după ce Simona Halep a acuzat faptul că, deși probele au fost trimise în ceea ce privește procesul său de dopaj, procedura durează prea mult, International Tennis Integrity Agency (ITIA), organizația care se ocupă de acest proces, i-a dat replica. Ce spun aceștia despre situația în care se află sportiva.
- Lovitură pentru Simona Halep
- Ce declarații au făcut șefii ITIA, cei care se ocupă de procesul de dopaj
„Au stabilit că aceste urme au fost rezultatul unei contaminări, o contaminare a unuia dintre suplimentele mele alimentare, ceea ce explică foarte slaba cantitate care a fost detectată în corpul meu. (...) Nu am consumat niciodată, în mod conştient, cel mai mic produs interzis”, declara, Simona Halep, în urmă cu ceva timp, în cadrul unui interviu pe care l-a acordat pentru Tennis Majors. De curând, sportiva a spus că procedurile în ceea ce privește procesul său de dopaj durează prea mult, deși probele au fost trimise. Iată ce replică i-au dat șefii ITIA, cei care se ocupă de procesul de dopaj.
Lovitură pentru Simona Halep
După ce Simona Halep a acuzat faptul că deși probele au fost trimise în ceea ce privește procesul său de dopaj, procedura durează prea mult, ITIA a venit cu o replică la acuzațiile făcute de sportivă.
"Dacă un jucător neagă acuzația, începe un proces prin care i se cere să ofere dovezi care argumentează testul pozitiv. În funcție de substanța implicată, acesta poate fi un proces îndelungat care implică o comunicare intensă între jucător și reprezentanții acestuia, ITIA, laboratoarele acreditate de Agenția Mondială Anti-Doping și alți experți științifici care ar putea fi implicați. Din momentul în care ambele părți sunt convinse că au dovezile de care au nevoie, este convocat un tribunal independent.", arată ITIA.
Procesul de dopaj ar putea dura chiar și 12 luni
Reprezentanții ITIA au specificat și că o audiere poate fi făcută de la distanță, sau în persoană, și are loc de obicei pe parcursul unei zile, deși poate fi și mai lungă, dacă este un caz deosebit de complicat sau disputat, punctând că un proces de dopaj poate dura peste un an.
"Odată ce comisia a stabilit verdictul, ITIA va publica decizia pe site-ul său și printr-un comunicat de presă. Oricare parte poate contesta decizia completului independent de audiere al Sport Resolutions la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. TAS va efectua o altă audiere pentru a analiza din nou probele și pentru a stabili dacă verdictul de la prima instanță trebuie menținut sau anulat. Procesul de la TAS, din momentul în care un jucător sau ITIA face apel și până la primirea deciziei, poate dura mai mult de 12 luni", a completat ITIA.
Reamintim că Simona Halep a fost suspendată după ce a ieșit pozitivă la o substanță interzisă, Roxadustat. De mai bine de jumătate de an, sportiva încearcă să își dovedească nevinovăția.