Live acum Mireasa. Capriciile iubirii
Prime time
Homepage » Actualitate » Stiri interne » MApN a anunțat exercițiu de mobilizare! Pregătiri intense pentru apărare în zona de est a țării

MApN a anunțat exercițiu de mobilizare! Pregătiri intense pentru apărare în zona de est a țării

De Mihaela Ioana.
Publicat pe 02.10.2023 la 13:07 Actualizat pe 02.10.2023 la 13:07

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un anunț crucial, evidențiind desfășurarea unui exercițiu de mobilizare în zona de est a țării. Această inițiativă urmărește să verifice și să optimizeze stadiul pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare.

S-a anunțat exercițiu de mobilizare

bzi.ro

Ministerul Apărării Naționale a făcut cunoscut faptul că în perioada 2 - 7 octombrie 2023 se va desfășura exercițiul de mobilizare în județele Vrancea și Vaslui.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat exercițiu de mobilizare

Acest exercițiu are ca scop verificarea pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru situații de apărare.

Evenimentul, denumit MOBEX VN-VS-23, se încadrează în categoria rutinelor de antrenament și face parte dintr-o serie de activități similare planificate pentru acest an în județele Timiș, Caraș-Severin, Harghita și Covasna.

MOBEX VN-VS-23 se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război, precum și ale Legii nr. 477/2003, republicată, referitoare la pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare.

„În perioada 2 - 7 octombrie 2023, în județele Vrancea și Vaslui se va desfășura Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare - MOBEX VN-VS-23. Exercițiul are caracter de rutină, activități similare fiind organizate în acest an și în județele Timiș, Caraș-Severin, Harghita și Covasna. MOBEX VN-VS-23 este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război și ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicatul emis de MApN.

Un exercițiu similar a avut loc în anul 2005 în județul Vrancea și în anul 2017 în județul Vaslui, implicând și mobilizarea rezerviștilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, în conformitate cu obligațiile legale.

„Un exercițiu asemănător s-a mai desfășurat în anul 2005, în județul Vrancea, respectiv în anul 2017, în județul Vaslui, aspect care, a implicat, de asemenea, chemarea rezerviștilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform obligațiilor legale ce le revin acestor instituții. Acest tip de exercițiu se planifică și se organizează pe timp de pace, pe întregul teritoriu național, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, a stabilirii coeziunii acționale între personalul militar activ și rezerviștii din rezerva operațională, precum, și pentru menţinerea antrenamentului rezerviștilor, prin derularea unor activități militare de instruire specifice fiecărui domeniu”, s-a transmis în comunicat.

Care este scopul acestui tip de exercițiu

Scopul acestui tip de exercițiu este verificarea eficacității completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, stabilirea coeziunii acționale între personalul militar activ și rezerviștii din rezerva operațională, precum și menținerea antrenamentului rezerviștilor prin activități specifice fiecărui domeniu.

În conformitate cu prevederile legii, rezerviștii au obligația de a participa la astfel de antrenamente și exerciții de mobilizare la solicitarea structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale. Refuzul de a primi ordinul de chemare și neprezentarea la aceste activități constituie contravenție.

„În conformitate cu prevederile cuprinse la art. 67 alin. (2) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, rezerviștii au obligația să participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare, la solicitarea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale. Refuzul de a primi ordinul de chemare și neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare constituie contravenție, conform art. 80 alin. (1) lit. a) și lit. h) din Legea nr. 446/2006. Totodată, angajatorii au obligația, de a asigura prezența rezerviștilor, care au calitatea de salariați, la aceste structuri, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006” se mai arată în comunicat.

De asemenea, angajatorii au obligația de a facilita prezența rezerviștilor la astfel de exerciții, acordându-le un concediu suplimentar plătit de până la 5 zile, pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
MApN a anunțat exercițiu de mobilizare! Pregătiri intense pentru apărare în zona de est a țării
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Stiri interne
Dosarul lui Vlad Pascu, reluat de la 0! Judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost recuzată, după ce i s-a aprobat transferul
  • Dosarul lui Vlad Pascu va fi reluat de la 0
  • Ancuța Popoviciu a fost recuzată
Showbiz intern
Olga Guțanu este un fotomodel de succes. Poze cu iubita lui CRBL / FOTO
  • Olga Guțanu, iubita lui CRBL, este un fotomodel cu experiență
  • Imagini cu tânăra
Emisiuni TV
Știrile Antena Stars. Când își dorește Selly să devină tată: „Fac un copil acum...”. Vloggerul „fuge” de căsătorie / VIDEO
  • Când vrea Selly să devină tată pentru prima dată
  • Vloggerul a vorbit și despre căsătorie
Emisiuni TV
Știrile Antena Stars. Lolrelai, ultimul termen cu medicul stomatolog pe care îl acuză că ar fi abuzat-o. Încă o victimă a fost audiată / VIDEO
  • Ultimul termen cu medicul stomatolog pe care Lolrelai îl acuză că ar fi abuzat-o
  • Declarațiile șocante făcute de o altă presupusă victimă
Emisiuni TV
Acces Direct. Crimă la poarta casei! Cosmin, fiul bărbatului decedat, arată dovezile. Cum s-a întâmplat totul: „Era 31 decembrie...” / VIDEO
  • Crimă teribilă la poarta casei
  • Tatăl lui Victor a murit într-un accident devastator
  • Cine este vinovat
Showbiz intern
Andreea Bostănică, adevărul despre presupusul iubit arab! Influencerița a reacționat, după imaginile în care a fost surprinsă alături de un bărbat misterios: „Cadourile alea...”
  • Andreea Bostănica a spus adevărul despre presupusul iubit arab
  • Reacția influenceriței
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Bătaie în Parlament. Dan Vîlceanu, acuzat că l-a lovit cu genunchiul în nas pe Florin Roman. VIDEO
recomandare pe as.ro
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Romania TV
Irinel Columbeanu scapă de datorii. Vestea anului înshowbiz, ar putea pleca din azil
Romania TV
Anunţul surpriză al lui Reghecampf după show-ul făcut de Prodanca la gala lui Gavril
recomandare pe antena3.ro
Pensionarii care nu primesc niciun ban în plus de la 1 septembrie. Daniel Baciu, anunț pentru cei peste un milion de români
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 22 mai 2024. Taurii dau lovitura, Leii au parte de reuşite excepţionale
recomandare pe antena3.ro
Crezi că ești bolnav de inimă, dar cauza ar putea fi cu totul alta! Medic: ”O mulțime de pacienți care iau tratament, deși sunt sănătoși!”
recomandare pe playtech.ro
Problemele genetice cu care Oana Roman se confruntă. Ce nu face niciodată fiica lui Petre Roman acasă
recomandare pe playtech.ro
Suma uriașă pe care o câștigă Andreea Bostănică din TikTok în șapte zile: 'Dați hate în comentarii'!
recomandare pe redactia.ro
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
recomandare pe redactia.ro
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
recomandare pe Ciao.ro
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe ProSport.ro
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
recomandare pe bzi.ro
Cum se simte marele actor? Monica Pop a dezvăluit care este situația cu Florin Piersic
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Guvernul oferă mai puțini bani acestor pensionari!
recomandare pe dailybusiness.ro
Planifici concediul? Iată cum va fi vremea în luna iunie
recomandare pe Jurnalul.ro
4 zodii citesc gândurile. Pe acești oameni nu îi poți minți
recomandare pe a1.ro
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai frumoase texte și imagini cu urări pentru 21 mai