Medicul Radu Țincu, despre efectele substanței Oxicodonă. Riscurile la care se expun tinerii care o consumă: “Produce decesul în doar câteva zeci de secunde…”
Medicul Radu Țincu a vorbit despre efectele substanței opioide, Oxicodonă, folosită de tot mai mulți tineri care se droghează. Specialistul a vorbit care sunt riscurile la care se expun cei care o consumă.
- Medicul Radu Țincu a explicat care sunt efectele substanței Oxicodonă
- La ce riscuri se expun tinerii care o consumă
Potrivit specialiștilor, Oxicodona este un medicament pentru durere, eliberat pe bază de prescripție medicală, folosit pentru a trata durerea moderată până la severă, cu proprietăți de dependență și efecte secundare fiziologice. Acest opioid aparține grupului de medicamente pentru durere numite analgezice narcotice. Are un impact direct asupra sistemului nervos central (SNC) pentru a calma durerea. Oxicodona vine în două forme: cu eliberare imediată sau cu eliberare prelungită. Tableta cu eliberare prelungită eliberează lent medicamentul în întregul corp pe tot parcursul zilei, în timp ce tableta cu eliberare imediată începe să amelioreze durerea în 15 până la 30 de minute după consum, scrie greenhillrecovery.com.
Medicul Radu Țincu, despre efectele substanței Oxicodonă
Potrivit declarațiilor făcute de medicul Radu Țincu, această substanță, denumită Oxicodonă, care se injectează, ar putea provoca decesul în doar câteva zeci de secunde.
"Din cauza drogurilor, în general, mor foarte mulți oameni. Nu avem o statistică oficială în România la acest moment, însă această substanță opioidă este mult mai puternică decât morfina.
Este o substanță folosită doar în spitale, în special în zona de anestezie și terapie intensivă, folosindu-se, de asemenea, și în zona oncologică, sub forma unor plasturi cutanați, care oferă analgezie persoanelor cu un cancer în fază terminală.
Această substanță creează, în primul rând, dependență, care apare repede, după câteva săptămâni.
Această substanță nici măcar nu creează o stare de bine, ci o stare de moleșeală. Într-adevăr, te decuplează de realitate și ai senzația că plutești într-o zonă unde timpul curge mai ușor și nu mai sunt probleme.
De asemenea, această substanță poate determina depresie respiratorie. Mulți dintre cei care ajung la spital cu supradoză, mor prin stop respirator, iar acest lucru se întâmplă pentru că substanța inhibă centrii respiratori din creier, iar persoana respectivă nu mai respiră.
Injectarea unei astfel de substanțe produce decesul în doar câteva zeci de secunde", a spus medicul, la Antena 3 CNN.
Tot mai mulți tineri încep să consume substanțe interzise de la vârste fragede iar medicul spune că efectele pe care substanțele interzise le au asupra celor care le consumă de la vârste foarte mici: "modifică dezvoltarea normală a sinapselor, duce la o scădere globală a capacității neuro-cognitive."
"Acești copii au tulburări de atenție, memorie, gândire. Majoritatea au performanțe școlare scăzute. Dar cel mai important pentru viitorul societății românești este legat de faptul că ei dezvoltă tulburări de comportament, iar studiile ne spun că, la vârsta adultă, au o incidență mai mare pentru bolile psihice", a adăugat medicul.
Care sunt semnele și simptomele dependenței de oxicodonă?
Potrivit specialiștilor, ca și în cazul oricărui medicament, ar trebui să apară efectele dorite, dar pot apărea și efecte secundare nedorite. Efectele secundare ale oxicodonei variază între efectele pe termen scurt și cele pe termen lung.
Efecte pe termen scurt:
- Somnolenţă
- Confuzie
- Greaţă
- Constipație
- Euforie
- Respirație încetinită
Efecte pe termen lung:
- Hipoxia este un efect secundar de oxicodonă pe termen lung. Aceasta fiind o afecțiune în care puțin oxigen ajunge la creier, având ca rezultat efecte psihologice și neurologice. Aceste efecte includ comă, leziuni permanente ale creierului sau chiar moartea.
- Simptomele de sevraj la oxicodonă pot începe încă de la câteva ore după ultima doză. Simptomele sunt inconfortabile în multe cazuri de tulburări legate de consumul de opioide și includ dureri musculare și osoase, probleme cu somnul, diaree și vărsături, mișcări incontrolabile ale picioarelor, pofte severe, scrie greenhillrecovery.com.