Microbul care face ravagii în aerul din România! Alerta dată de reprezentanții Societăţii Române de Alergologie
Publicat pe 26.06.2024 la 17:22 Actualizat pe 26.06.2024 la 17:22
Dacă din anul 2008 și până în prezent se știa că principalul aero-alergen în România este ambrozia, anul acesta a fost depistat un alt agent extrem de periculos, reprezentat de mucegaiuri. În prezent, acest agent este cercetat de specialiştii timişoreni.
- Alergia este un răspuns al sistemului imunitar la o substanță străină
- Microbul care face ravagii în aerul din România
- Alerta dată de reprezentanții Societăţii Române de Alergologie
Potrivit specialiștilor, alergia este un răspuns al sistemului imunitar la o substanță străină, sau alergen, care nu este de obicei dăunătoare organismului. Acestea pot include anumite alimente, polen sau păr de animale de companie.
Sarcina sistemului imunitar este să mențină organismul sănătos prin combaterea agenților patogeni dăunători. El face acest lucru atacând tot ceea ce crede că ar putea pune corpul în pericol. În funcție de alergen, acest răspuns poate implica inflamație, strănut sau o serie de alte simptome, scrie healthline.com.
Microbul care face ravagii în aerul din România
Potrivit declarațiilor făcute de preşedinta Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), prof. dr. Carmen Bunu, agentul depistat anul acesta, reprezentat de mucegaiuri, este cercetat de specialiştii timişoreni, iar datele uurmează să fie puse la dispoziţia specialiştilor din întreaga Europă.
"Pentru ceea ce înseamnă un centru complet de alergologie, avem posibilitatea de a evalua ceea ce este în mediu. Suntem singurul spital din România care are o reţea de monitorizare a polenurilor şi a tuturor aero-alergenelor. Dacă ştim că polenurile şi ambrozia sunt un pericol, vă semnalez că apare un alt agent extrem de periculos. Sunt o serie de mucegaiuri în aer, despre care noi nu ştiam până în momentul de faţă. Noi putem identifica cu exactitate, permanent, ce alergene sunt în aer, iar de anul trecut funcţionează o aplicaţie pe telefon, Alergotel, asigurată de consorţiul de medici ai Spitalului Judeţean Timişoara, împreună cu colegii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş Timişoara şi cu cei de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii Timişoara, care certifică prezenţa anumitor aero-alergene, pe o finanţare a Consiliului Judeţean Timiş. Majoritatea polenurilor vin de la sat şi îi afectează pe cei din oraş, pentru că aici se adaugă şi poluarea", a explicat Carmen Bunu, scrie stiripesurse.ro.
Potrivit informațiilor oferite de preşedintele SRAIC spune că există foarte multe grăuncioare de polen, iar persoanele alergice la polenurile pomilor şi la graminee au acum probleme din cauza lor.
"Dacă în 2008 am identificat ambrozia ca factor alergen despre care nu se ştia, iar acum ştie toată lumea, acum vă aduc la cunoştinţă că am mai identificat un inamic: aceşti fungi extrem de prezenţi în aer. Am observat de anul trecut şi se manifestă şi în acest an şi vor fi obiectul nostru de cercetare. Suntem singura echipă din zonă parte a unui proiect european, Montadap, care urmăreşte să vadă cum se adaptează un spital la o problemă de sănătate publică. Noi suntem singurul centru din acest proiect european care vede aceste probleme legate de alergii. Vom putea face măsuri de răspuns la prezenţa unui aero-alergen, pentru toată Europa. (...) Există produse de imunoterapie, extracte de ambrozie cu câteva mici efecte adverse pe care le vom putea opri, dacă vom reuşi să creăm un vaccin adevărat", a detaliat alergologul timişorean, potrivit sursei anterior menționate.
Care sunt cauzele alergiilor
Cercetătorii nu știu exact de ce sistemul imunitar provoacă o reacție alergică atunci când o substanță străină, în mod normal inofensivă, intră în organism.
Tipurile comune de alergeni includ:
- Produsele de origine animală. Acestea includ mătreața animalelor de companie, deșeurile de acarieni și gândacii.
- Medicamente. Penicilina și medicamentele sulfa sunt factori declanșatori comuni.
- Alimentele. Alergiile la grâu, nuci, lapte, crustacee și ouă sunt frecvente.
- Înțepăturile de insecte. Acestea includ albinele, viespile și țânțarii.
- Mucegaiul. Sporii de mucegai din aer pot declanșa o reacție.
- Plantele. Polenul din iarbă, buruieni și copaci, precum și rășina din plante precum iedera otrăvitoare și stejarul otrăvitor, sunt alergeni vegetali foarte comuni.
- Alți alergeni. Latexul, des întâlnit în mănușile și prezervativele din latex, și metalele precum nichelul sunt, de asemenea, alergeni comuni, scrie healthline.com.