Mii de români riscă amenzi uriașe chiar înainte de Crăciun. Tradiția tăierii porcului îi poate lăsa fără bani în buzunare
Anul acesta, mii de români riscă amenzi uriașe chiar înainte de Crăciun. Tradiția tăierii porcului îi poate lăsa fără bani în buzunare. Motivul? Autoritățile sunt obligate să ia măsuri în privința celor care decid să își sacrifice animalele în gospodării înainte de sărbători, după numărul mare al porcilor infectați cu pestă porcină.
- Ce amenzi riscă mii de români chiar înainte de Crăciun
- Tradiția tăierii porcului îi poate lăsa fără bani în buzunare
Dacă în alți ani românii își puteau tăia porcul crescut în propria gospodărie fără prea mult reguli, anul acesta lucrurile s-au schimbat. Din cauză că au fost o mulțmime de cazuri de pestă porcină, cei care vor să își sacrifice animalele trebuie să respecte o serie de reguli impuse de Autoritatea Sanitar Veterinară, astfel vor risc amenzi drastice, care pot ajunge până la 6.000 de lei.
Mii de români riscă amenzi uriașe chiar înainte de Crăciun
Anul acesta, mii de români riscă amenzi uriașe chiar înainte de Crăciun dacă nu vor respecta regulile impuse de Autoritatea Sanitar Veterinară în privința sacrificării animalelor. Ca urmare a dinamicii evoluției Pestei Porcine Africane, pentru a preveni apariția și răspândirea bolii, cei care cresc și sacrifică porci au o mulțime de reguli pe care trebuie să le respecte:
- solicitarea urgentă a medicului veterinar arondat, în situația în care a costatat modificări ale stării de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mâncare, decubit prelungit, apariția la nivelul pielii, preponderent in zona subabdominală și pe urechi a unor pete de culoare roșie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge și alte modificari de comportament;
- după sacrificarea tradițională a porcului din gospodărie, în situația în care constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte homoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică, va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar;
- până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabili măsurile legale impuse de legislația sanitară veterinară în situația constatată;
- în situația în care porcul, ante și post mortem, nu prezintă modificările menționate, proprietarul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.
De asemenea, autoritățile mai precizează că trichineloza este ”o boală parazitară, cu impact major, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică (vulpe, jder, mistret) şi porcii sau alte specii infestate”, scrie antena3.ro.
La ce trebuie să fie atenți românii când cumpără online porc pentru Crăciun
Specialiştii îi sfătuiesc pe cei care cumpără online carne de porc să ceară inclusiv buletinele de analizare ale animalului de la medicul veterinar.
"Având în vedere că urmează perioada sacrificărilor din gospodării, recomandăm efectuare examenului tichiniloscopic al cărnii, deoarece tichineloza este o boală parazitară extrem de gravă cu repercursiuni grave asupra sănătăţii omului", a precizat Vasilica Şerban, medic veterinar.