Ministerul Afacerilor Interne trage un semnal de alarmă, în urma înșelăciunilor telefonice! Tot mai mulți bătrâni cad în plasa escrocilor
Publicat pe 02.07.2025 la 11:34 Actualizat pe 02.07.2025 la 11:35
Ministerul Afacerilor de Interne a tras un semnal de alarmă în urma numeroaselor escrocherii telefonice. Cele mai multe persoane vulnerabile ajung să fie înșelate de persoane care le vor doar banii.
- Ministerul Afacerilor Interne trage un semnal de alarmă, în urma înșelăciunilor telefonice!
- Tot mai mulți bătrâni cad în plasa escrocilor
De-a lungul timpului, tot mai multe perioade în vârstă au fost victime pentru escroci! Există mai multe metode prin care îi puteau păcăli să le trimită bani, dar cea mai comună este apelul fals venit din partea unei persoane din familie. Ministerul Afacerilor Interne trage un semnal de alarmă și explică ce ar trebui făcut!
Mesajul transmis de autorități
Ministerul Afacerilor Interne a tras un semnal de alarmă din cauza numeroaselor fraude telefonice care au avut loc de-a lungul timpului. Escrocii se folosesc de diferite mijloace pentru a-i face pe cei mai vulnerabili să le transfere bani prin aplicații instalate sau transferuri bancare.
O metodă des folosită este apelul fals care ar veni de la o rudă apropiată, cum ar fi un nepot, sub pretextul că s-a întâmplat ceva grav și au nevoie de bani. Reprezentanții Ministerului Afacerilor de Interne au explicat, într-o postare pe rețelele de socializare, la ce trebuie să fim atenți!
„Bunicii noștri au nevoie de noi!
“Bunico, dacă te sună cineva și zice că-s eu și c-am pățit ceva… întreabă-l ce fel de ciorbă nu-mi plăcea când eram mic.”
“Bunicule, dacă primești un telefon în miez de noapte, întreabă-l care a fost primul geam pe care l-am spart cu mingea.”
Bunicii noștri ne cunosc dinainte să știm să mergem. De cele mai multe ori ne zâmbesc și spun că „se descurcă”. Dar, adevărul este că mulți dintre ei sunt vulnerabili, mai ales în fața celor care știu să joace bine, la telefon, rolul „nepotului/ nepoatei”.
Și totuși, știi ce nu poate imita nimeni?
Un telefon dat „doar să vezi ce mai fac”.
O îmbrățișare adevărată.
O vorbă spusă cu drag: „Să nu crezi tot ce auzi la telefon! Mai bine închide și sună- mă tu.”
Vara aceasta, mergi pe la bunici. Nu doar pentru plăcintă și limonadă rece la umbra nucului, ci și pentru că ei încă mai cred că:
- orice telefon de la un „nepot” e real.
- toți domnii în costum sunt de la „primărie”.
- și că oamenii încă mai bat la ușă „pentru că nu au cui să-i dea de pomană.”
Siguranța începe cu cei pe care-i iubim”, este textul scris de reprezentanții Ministerului Afacerilor de Interne.
Ce poți face dacă ai fost victima unei înșelăciuni
Indiferente că este vorba de o escrocherie online, o fraudă bancară sau o înșelătorie prin telefon este foarte important să acționezi rapid și organizat.
În primul rând, păstrează toate dovezile. Nu șterge conversațiile, emailurile, mesajele sau chitanțele. Orice detaliu poate fi util în anchetă: nume, conturi bancare, adrese IP, capturi de ecran, sau numărul de telefon al escrocului.
Apoi, oprește imediat orice plată suplimentară. Dacă ai oferit acces la contul tău bancar sau ai introdus datele cardului pe un site suspect, contactează urgent banca pentru a bloca cardul și a semnala frauda. În unele cazuri, tranzacțiile pot fi anulate dacă sunt raportate rapid.
Este esențial să depui o plângere oficială. Mergi la cea mai apropiată secție de poliție sau, dacă înșelătoria s-a produs online, poți depune o sesizare și la DIICOT. Dacă ai fost păcălit de o firmă sau un comerciant, te poți adresa și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC).