Ministerul Educației, anunț important! Profesorii vor fi obligați să treacă meditațiile în declarații de interese
Ministerul Educației vine cu o schimbare semnificativă în ceea ce privește transparența activității didactice. Recent, a fost anunțată o modificare importantă în procedura de completare a declarațiilor de interese pentru profesorii din sistemul de învățământ. Ei vor fi obligați să includă informații despre meditațiile pe care le oferă în aceste documente.
- Anunț important
- Profesorii, nevoiți să treacă meditațiile în declarații de interese
Ministerul Educației a lansat în consultare publică procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, impunând ca meditațiile să fie menționate în aceste documente. Conform noului regulament, profesorii vor fi obligați să specifice în declarația de interese activitățile de meditații pe care le desfășoară.
Profesorii, nevoiți să treacă meditațiile în declarații de interese
Potrivit proiectului, declarația de interese va fi completată pe propria răspundere și va include informații referitoare la norma didactică, activitățile de predare, precum și meditațiile acordate elevilor. De asemenea, se vor detalia și activitățile desfășurate în cadrul proiectelor educaționale.
Termenul limită pentru completarea declarației de interese este 31 decembrie a fiecărui an. În cazul personalului didactic de predare angajat după această dată, declarația trebuie completată și depusă în termen de 5 zile de la data angajării.
„Declarația de interese se face în scris, pe propria răspundere, și cuprinde norma didactică, activitățile de predare, activitățile de pregătire cu elevii – meditații și activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte, îndeplinite de cel care o completează. (...) Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, personalului didactic de predare îi revine obligația să completeze declarația de interese. Personalul didactic de predare angajat ulterior datei de 31decembrie completează și depune declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare”, se arată în document. Cine nu va depune declaraţiile de interese în termenele prevăzute și cine nu declară meditațiile se încadrează la abatere disciplinară, potrivit proiectului.
Ce prevede proiectul
Conform proiectului, neprezentarea în termen a declarațiilor de interese sau omisiunea menționării activităților de meditații se va sancționa disciplinar.
Deși noile reglementări au scopul declarat de a aduce mai multă transparență în activitatea didactică, acestea au stârnit controverse în mediul educațional. Simion Hăncescu a criticat propunerea, subliniind că aceasta pune presiune nejustificată asupra profesorilor și că impunerea comunicării locurilor unde se desfășoară meditațiile reprezintă o exagerare.
„În Legea învățământului preuniversitar se spune că profesorii nu pot face meditații cu elevii pe care îi au la clasă, prevedere foarte bună, spunem noi, nu mai sunt discuții. Numai că prin această propunere, profesorii trebuie să comunice în acea declarație dacă fac meditații și cu elevi de la altă școală. Este aberant, chiar se sare calul. De ce ar trebui să știe școala unde este profesorul titular, că acesta face meditații cu un elev de la altă unitate de învățământ? O să vorbim și noi la minister când vom fi consultați, așa cum este normal, o să transmitem că este un abuz”, a spus Simion Hăncescu.
Sindicatul a anunțat că va discuta detaliile propunerii cu Ministerul Educației pentru a obține clarificări și pentru a susține interesele profesorilor.