Ministrul Educaţiei reacționează, după incidentul din Odorheiu Secuiesc. Va fi alocat un ajutor pentru școala prăbușită: „Nu trebuie să se mai întâmple"
În urma incidentului care a avut loc luni, 18 decembrie 2023, de la internatul Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc, Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut publică și prima reacție despre cele întâmplate. Iată declarațiile Ministrul Educaţiei, Ligia Deca!
- Ministrul Educaţiei, prima reacţie după incidentul din Odorheiu Secuiesc
- Va fi alocat un ajutor pentru școala prăbușită
Amintim că, în cursul zilei de luni, 18 decembrie 2023, un caz șocant a avut loc la căminul unui liceu din Odorheiu Secuiesc, după ce un perete s-a prăbușit. Mai mulţi elevi au fost prinşi sub dărâmături.
Ministrul Educaţiei, prima reacţie după incidentul din Odorheiu Secuiesc
Cu puțin timp în urmă, după tragedia care a avut loc astăzi, Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, in cadrul unei conferințe de presă, că va fi alocat un ajutor pentru școala prăbușită din Odorheiu Secuiesc.
"Suntem în legătură cu colegii noștri de la Inspectoratul Școlar Județean, am fost în legătură și cu colegii noștri de la Departamentul pentru situații de urgență. Situația este în flux. În continuare se încearcă identificarea tuturor celor care ar fi putut fi în clădire.
Sunt o serie de informații referitoare la răniți care au fost transportați la spital. Fiind în evoluție situația, permiteți-mi să nu speculez cu privire la număr de victime, însă îmi manifest toată empatia pentru familii, pentru comunitatea școlară și vă promit că Ministerul Educației va face tot ceea ce ține de instituție pentru ca să primească ajutorul de care vor avea nevoie în zilele următoare", a spus Ligia Deca la scurt timp după incident.
Responsabilitatea aparține celor care administrează clădirea
Amintim că incidentul de astăzi a avut loc luni la internatul Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc, județul Hargita. Mai exact, potrivit informațiilor IGSU este vorba despre un perete care s-a prăbușit, în timp ce suprafața afectată a fost de aproximativ 200 mp.
Imediat după apelul de urgență, la locul intervenției au fost alocate numeroase echipe de intervenție. Totodată, în prima parte a intervenției, trei victime au fost extrase de salvatori din clădirea prăbușită a Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc.
În timp ce o victimă a fost conștientă, alta a fost semiconștientă, cea de-a treia a fost în stop cardio-repirator fiind aplicate manevre de resuscitare și a fost transportată în stare gravă la spital.
"Avem sigur că da acea listă a clădirilor în risc seismic pe care Ministerul Educației o publică și o actualizează pe site-ul ministerului. Ultima actualizare a fost făcută în luna octombrie, tocmai pentru a asigura părințiilor și tuturor celor interesați acces neîngrădit la riscul seismic pe care o clădire cu scop educațional o poate avea, responsabilitatea fiind în dreptul celor care administrează clădirea, autoritățile publice locale sau alte entități.
Avem o nevoie de consolidare a infrastructurii educaționale, nevoie pe care am constatat-o și cu alte ocazii. De aceea am avut o serie de programe. Ministerul Dezvoltării are o serie de programe prin care autoritățile publice locale pot aplica pentru clădirile cu scop educațional aflate în risc seismic unu sau doi, pentru a începe imediat lucrările de reabilitare.
De asemenea, a fost modificată legislația pentru a se face o evaluare mai rapidă de către cei care administrează clădirile, tocmai în ideea de a preîntâmpina astfel de situații. Din nou, așa ceva nu trebuie să se mai întâmple.", a precizat ministrul.
Cu toate acestea, Ministrul Educației a precizat că bugetul pe anul viitor include, la nivel guvernamental, și sume pentru consolidare de clădiri publice, inclusiv clădiri cu scop educațional. Sunt și fonduri care vizează reabilitări.