Live acum Acces Direct
Prime time
Homepage » Actualitate » Stiri interne » Ministrul Sănătăţii, despre realitatea din spitalele românești. Alexandru Rafila, critici la adresa medicilor: „Să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligaţie”

Ministrul Sănătăţii, despre realitatea din spitalele românești. Alexandru Rafila, critici la adresa medicilor: „Să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligaţie”

De Mihaela Ioana.
Publicat pe 28.08.2023 la 10:17 Actualizat pe 28.08.2023 la 10:17

Voci puternice continuă să se facă auzite în dezbaterea privind calitatea și eficiența sistemului medical românesc. De această dată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, aduce în prim-plan o serie de critici.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre realitatea din spitalele românești

Facebook

Dezvăluiri tulburătoare au ieșit la lumină în urma declarațiilor recente ale ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, privind starea sistemului medical din țară.

Alexandru Rafila, despre realitatea din spitalele românești

În contextul incidentului de la spitalul din Botoșani, unde o femeie însărcinată a murit, ministrul a avut un discurs direct, evidențiind deficiențele critice din sistemul de îngrijire medicală și punând la îndoială eficiența mecanismelor actuale de control al calității serviciilor medicale.

Alexandru Rafila a subliniat importanța unei colaborări strânse între instituțiile responsabile de administrarea actului medical și Colegiul Medicilor.

În contextul acestei colaborări, el a accentuat necesitatea schimbării modului de control al calității serviciilor medicale. Acest apel vine în urma recentelor evenimente nefericite de la Spitalul din Botoșani, care au arătat lacune grave în furnizarea de îngrijire medicală de calitate.

„După ce s-a întâmplat la Botoşani, ne-am întâlnit cu toate instituţiile care au diverse responsabilităţi în administrarea actului medical, mai puţn Colegiul Medicilor, sper să vină şi dânşii la aceste discuţii pentru că dacă nu schimbăm modul de control al calităţii serviciilor medicale”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul unui post TV din România.

Ministrul a subliniat, de asemenea, necesitatea de a schimba sistemul actual de descentralizare care a fost implementat acum 14 ani. Această descentralizare a dus la inegalități semnificative în furnizarea de servicii medicale, unele orașe întâmpinând dificultăți în a oferi îngrijire medicală de calitate.

Alexandru Rafila a ținut să precizeze că este imperativ să se creeze un mecanism care să aducă interesul pacienților în prim-plan și să evite refuzul acordării serviciilor medicale.

„Îl schimbăm şi există sprijin politic din punct de vedere legislativ. Această descentralizare care a fost făcută în urmă cu 14 ani şi care a dus la servicii medicale în unele oraşe sau servicii medicale de slabă calitate cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani... sunt foarte evidente şi acolo contează foarte mult proprietarul spitalului. Pentru oameni e clar că Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea sănătăţii oamenilor din România, chiar dacă din punct de vedere legal, în timp au tot fost pasate atribuţiile Ministerului Sănătăţii. Nu am putut decât să trimitem Inspecţia Sanitară şi să dăm amenzi. Nu cred că oamenii aşteaptă amenzi (...) Trebuie să punem la punct un mecanism care să genereze interes pentru pacienţi şi să nu mai ajungem în situaţia refuzului acordării serviciilor medicale”, a adăugat ministrul Sănătății.

Ce a spus ministrul despre medicii din România

Pe lângă criticile aduse sistemului, ministrul a evidențiat discrepanțele dintre sectoarele sistemului medical. El a accentuat prezența unui "sistem de sănătate cu două viteze", în care unii medici manifestă devotament și sacrificiu în îngrijirea pacienților, în timp ce alții nu își îndeplinesc datoria cu același grad de implicare.

„Avem un sistem de sănătate cu două viteze. Avem un sistem de sănătate care oferă sacrificiu din partea medicilor, devotament. Au fost oameni care au venit de acasă, fără să îi cheme nimeni, să trateze pacienţii. Şi avem şi o parte din sistemul de sănătate unde oameni care fac de gardă nu catadicsesc să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligaţie. Noi tot timpul discutăm de obligaţii. Să fii medic ai nu numai un jurământ, ai o conştiinţă şi o datorie să îţi exerciţi profesia. Pacientul trebuie să fie, într-adevăr, în centrul atenţiei personalului medical. Se întâmplă peste tot aşa şi aceste cazuri cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani creează foarte mari frustrări şi lipsă de încredere în sistemul de sănătate (...) E clar că avem această separare a serviciilor medicale în România”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a evidențiat importanța asumării conștiinței și datoriei profesionale în practica medicală, făcând apel la un tratament centrat pe pacient și la restabilirea încrederii în sistemul medical.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Ministrul Sănătăţii, despre realitatea din spitalele românești. Alexandru Rafila, critici la adresa medicilor: „Să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligaţie”
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Anamaria Ferentz a fost cerută în căsătorie. Primele imagini cu ea și iubitul american, după ce s-au logodit: „Fericită și mai îndrăgostită ca niciodată” / FOTO
  • Anamaria Ferentz a fost cerută în căsătorie
  • Primele imagini cu ea și iubitul american, după ce s-au logodit
Showbiz intern
Momente grele pentru Alina Marymar, după ce și-a înmormântat nepotul. Ce a anunțat partenera lui Tzancă Uraganu: „Voi face un...” / FOTO
  • Alina Marymar trece prin momente grele, după ce și-a înmormântat nepotul
  • Anunțul făcut de iubita lui Tzancă Uraganu
Emisiuni TV
Acces Direct. Cei 8 copii ai Mariei și ai lui Vasile, luați cu forța? Cine le-a pus gând rău celor doi părinți: „Ne-am trezit cu jandarmeria...”/ VIDEO
  • Copiii Mariei și ai lui Vasile au fost luați cu forța?
  • Cei doi părinți trec prin momente cumplite
Emisiuni TV
Știrile Antena Stars. Cel mai bun prieten al lui Alex Militaru, adevărul despre transformarea prin care trece soțul lui Carmen Grebenișan, în Bali. Ce nu se știa despre relația lor
  • Cel mai bun prieten al lui Alex Militaru, adevărul despre transformarea prin care trece soțul lui Carmen Grebenișan, în Bali
  • Ce nu se știa despre relația lor
Emisiuni TV
Star Matinal. Americanu', la un pas de moarte. Drama care i-a marcat viața lui Emil Mitrache. Dezvăluiri despre cea mare cumpănă / VIDEO
  • Americanu', la un pas de moarte
  • Drama care i-a marcat viața lui Emil Mitrache
  • Dezvăluiri despre cea mare cumpănă
Emisiuni TV
Acces Direct. I-au luat copilul și i-au dat bebelușul altuia? Mariana are o poveste de viață cutremurătoare: „” / VIDEO
  • I-au luat copilul și i-au dat bebelușul altuia?
  • Povestea cutremurătoare de viață a Marianei
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
O poliţistă din Cluj şi-a gazat din greşeală propriul coleg, care se chinuia să reţină un individ agresiv. Un trecător a filmat scena
recomandare pe as.ro
Ce decizie a putut lua fiul plin de bani al lui Leonard Doroftei, în timp ce tatăl său o lua de la zero, printre străini
Romania TV
Cutremur în lumea interlopă. Beinur ar putea prelua şi clanul Corduneanu. Cum va reacţiona Adrian Beleaua?
Romania TV
Irinel Columbeanu, în culmea fericirii. Fostul afacerist a primit cea mai frumoasă veste chiar în ziua de Paște
recomandare pe antena3.ro
Când sunt Moşii de vară în 2024. Tradiția respectată de credincioși în Sâmbăta Morților
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 10 mai 2024. Săgetătorii îşi primesc răsplata, Fecioarele trebuie să învețe să aibă răbdare
recomandare pe antena3.ro
Secretul roșiilor mari și gustoase. Amestecul natural folosit de grădinarii cu experiență pentru stimularea plantelor
recomandare pe playtech.ro
Veste ȘOC despre Ion Iliescu! Cumplit ce s-a AFLAT chiar acum, românii sunt oripilați
recomandare pe playtech.ro
Ireal! Vladimir Putin, filmat pe ASCUNS! Nimeni nu l-a văzut AȘA, detaliul care schimbă TOT
recomandare pe redactia.ro
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
recomandare pe redactia.ro
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
recomandare pe Ciao.ro
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția! Cum a răsfățat-o pe Ioana Năstase, după ce femeia a dezvăluit că relația lor o face să trăiască în minciună și durere
recomandare pe bzi.ro
Se știu semifinaliștii Asia Express 2024. Dezvăluiri incendiare din culisele emisiunii
recomandare pe bzi.ro
Denise Rifai le trimite pe femei la cratiţă, de Sărbătorile Pascale: „Corect în fața lui Dumnezeu, e normal să faci mâncare pentru bărbatul tău!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Marcel Ciolacu anunță ce se întâmplă cu facturile la gaz și curent!
recomandare pe dailybusiness.ro
Vestea zilei! Încă o perioadă se adaugă la pensie
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 13-19 mai 2024. Berbecii au noroc la bani. Leii și Fecioarele au parte de schimbări
recomandare pe a1.ro
Ana Maria de la Insula Iubirii s-a angajat! Ce funcție a obținut și de ce a durat atât de mult să își găsească un loc de muncă