Moartea gravidei din Piatra Neamț, infectată cu tulpina Delta, putea fi evitată? De ce nu a fost femeia transferată mai repede la Iași: „Ne-au refuzat”
Moartea gravidei din Piatra Neamț putea fi eviată, susține soțul ei. Dragoș Ionel este un soț și un tată îngenunchiat de durere. Bărbatul și-a pierdut soția și copilul în doar două zile, aceștia fiind diagnosticați cu tulpina Delta a coronavirusului. Rămas fără soție și copil, acesta îi acuză pe medicii din Piatra Neamț de malpraxis. Românul susține că moartea celor doi s-a produs pentru că medicii nu au vrut s-o transfere mai devreme la Iași. Iată reacția cadrelor medicale!
- Soțul gravidei moarte acuză medicii de malpraxis.
- Bărbatul susține că femeia putea fi salvată.
Îndurerat, un bărbat din Piatra Neamț cere dreptate după ce și-a pierdut soția și copilul nou-născut. Dragoș Ionel s-a dus cu soția gravidă la spital și a adus-o acasă moartă, într-un sac sigilat. Bebelușul lor a avut aceeași soartă. Femeia și nou-născutul au fost depistați cu tulpina Delta a COVID-19, micuțul fiind născut prematur. Cu toatea astea, soțul pune moartea soției pe seama refuzului medicilor de a o transfera la Iași. Acuzași de malpraxis, medicii se apără și oferă o variantă diferită a celor întâmplate.
Cum se apără medicii din Piatra Neamț în cazul gravidei moarte
Cadrele medicale din Piatra Neamț susțin că au făcut toate demersurile pentru transfer, dar au fost refuzați de fiecare dată. Totodată, au precizat pentru bzi.ro că au ținut în permanență legătura cu specialiștii de la Iași.
„De la noi s-a încercat transferul, chiar din a treia zi de internare. Ea a ajuns noaptea, a fost văzută de ginecolog, sarcina nu punea probleme la momentul respectiv. A ajuns direct pe oxigen și s-a agravat a doua zi. I-am sunat pe medicii din Iași din două în două zile și ne-au refuzat transferul. Nu știu să vă spun motivul pentru care am fost refuzați. Ni s-a spus să mai temporizăm, chiar dacă starea mamei era foarte gravă. Chiar nu știu să vă zic motivul refuzului. Evoluția ei la un moment dat era una bună, a fost detubată, dar nu pentru mult timp, din păcate.
Am ținut legătura cu specialiștii de la Iași în tot acest timp și chiar ei ne-au indicat să intervenim de urgență chirurgical să scoatem copilul pentru a o salva măcar pe mamă. Șeful de la ginecologi a venit de urgență din timpul liber, iar pacienta a fost operată. Vă dați seama că de ambele părți este neplăcut ce s-a întâmplat și înțeleg durerea tatălui. Nu știu exact să vă spun spitalul care a refuzat, pentru că medicul care s-a ocupat de acest caz este plecat din țară și nu pot lua legătura cu el. Tot ce vă pot spune este că și aici s-a făcut tot ce era necesar și a beneficiat de tot tratamentul”, a declarat dr. Gabriela Vasiliu, director medical Piatra Neamț, pentru bzi.ro.
Reacția directorului medical din Iași
Medicul Simona Niculescu, director medical la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, a refuzat să ofere detalii despre situație și s-a arătat deranjată de ora la care a fost contactată de reporterii publicației citate.
„E duminică, după-amiază. Lumea se odihnește la ora asta, dacă nu ați fost educată în acest sens. La ora asta, duminica, lumea se odihnește după ce a luat masa în familie. Vă doresc o zi bună și căutați-o pe doamna pe care o căutați dumneavoastră”, a spus medicul Simona Niculescu, mințind că nu este ea la telefon.
Medicii din Iași au spus că gravida nu a avut nicio șansă din cauza afectării pulmonare severe. Gabriela a petrecut aproximativ două săptămâni intubată în secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași, având o afectare pulmonară de 75 la sută.
La naștere, bebelușul cântărea doar 800 de grame, iar la două zile după, a murit cu hemoragie pulmonară și hemoragie intra ventriculară, potrivit prof. dr. Maria Stamatin, medic primar pediatrie-neonatologie la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.