Moartea regelui Carol I. Ce se știe despre ultimele zile din viața lui
Regele Carol I s-a stins din viață cu 108 ani în urmă. A avut cea mai lungă domnie din istoria românilor, 48 de ani, cu un an mai mult decât Ștefan cel Mare. De asemenea, a fost primul rege al României care a obţinut independenţa ţării. Mai mult, a redresat economia, a câştigat Dobrogea, dar a pierdut Basarabia. Tot Carol I a fost și cel care a construit Castelul Peleş şi podul de cale ferată de la Cernavodă. Ce se știe despre ultimele zile din viața lui.
- Moartea regelui Carol I
- Ce se știe despre ultimele zile din viața lui
- Regele Carol I a murit pe 10 octombrie 1914 la Sinaia
Regele Carol I a domnit între anii 1866 și 1914. A avut cea mai lungă domnie din istoria românilor, 48 de ani, cu un an mai mult decât Ștefan cel Mare. Carol I de Hohenzollern a fost și conducătorul de la care a pornit totul: Familia Regală, statul modern, țara independentă și suverană.
Se împlinesc 108 ani de la moartea regelui Carol I
Carol I al României, pe numele său complet, Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, s-a născut pe data de 20 aprilie 1839 în Germania. Așa cum a fost menționat și mai sus, aceasta a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza în urma unei lovituri de stat.
Vestea că Regele Carol I, întemeietorului Regatului, s-a stins din viață, a fost răspândită în Capitală pe data 28 septembrie 1914, iar în primă fază, toată lumea credea că nu e adevărat ceea e se zvonea prin oraș. Regele și-a dat ultima suflare la Sinaia, la ora 05:30 dimineaţa. Avea 75 de ani, dintre care domnise 48. Carol I a fost înmormântat la Curtea de Argeş, locul ales de el ca necropolă a Familiei Regale a României.
Ar fi suferit de o boala a ficatului
Se ştia de mai mulți ani că regele Carol I avea probleme serioase de sănătate. De multe ori, pentru a se trata, suveranul făcea călătorii lungi în străinătate. Carol I suferea de o boală a ficatului, iar în ultima periadoă slăbise mult, nu mai avea la fel de multă putere, și chiar renunțase la plimbările zilnice pe care obișnuia să le facă prin pădurea din preajma Peleșului.
Cei care erau în preajma lui au povestit că, în timpul crizelor pe care le avea, regele se chircea de durere, însă nu se văita, ca cei din jur să nu îl audă. I.G. Duca nota: ”În dimineaţa de 27 Septembrie(10 octombrie) 1914 dormeam încă adânc când mă deşteptă telefonul. Suna îndelung şi cu vădită enervare. Ce s-o mai fi întâmplat? Alerg la aparat. “Dl. Prim Ministru vă roagă să poftiţi imediat la dânsul, Majestatea Sa Regele a murit subit.”
Ce știm despre ultimele zile din viața lui Carol I
Cu cinci luni înainte de a trece în neființă, pe data de 20 aprilie 1914, Carol I a împlinit 75 de ani şi se aştepta ca în anul 1916, pe data de 10 Mai, întreaga țară să aniverseze, alături de el, o jumătate de secol de domnie.
Alexandrina Cantacuzino, o apropiată a familiei regale povestea că: „ultima oară când am avut cinstea să-l văd pe Majestatea Sa la dejun la castelul Peleş, pe o zi mohorâtă din august 1914, după declararea războiului mondial, părea îngândurat, plecat parcă dintre cei vii; era o statuie de piatră care acoperea clocotul izvorât dintr-un grozav zbucium sufletesc”.
Pe data de 24 septembrie 1914, regele ar fi putut fi văzut coborând de la Peleş. „Pe când se plimba, au căzut primii fulgi de zăpadă la Sinaia” (scria „Adevărul”, 28 septembrie 1914).
Pe data de 18 septembrie 1914 a fost semnată, de către Carol I, la Petrograd, Convenția secretă între Rusia și România. Potrivit acesteia, în schimbul ”neutralității binevoitoare față de Rusia”, aceasta se angaja ”să recunoască dreptul României de a anexa provinciile aparținând Austro-Ungariei a căror populație este românească”. Acesta a fost și ultimul act politic major al domniei lui Carol I, și asta pentru că, mai târziu cu nouă zile, regele a încetat din viață.
Ultimii primiţi în audienţă de către regele Carol I au fost doi englezi, fraţii Noel şi Charles Buxton. Apoi suveranul a fost vizitat de doctorul Mamulea. În aceeași seară, presa a scris că regele „a jucat cărţi cu regina până la orele 11 jumătate. După aceea, s-a culcat liniştit”. Câteva ore mai târziu însă, Regele Carol I ar fi murit, în noaptea de 27 spre 28 septembrie 1914.
Regele Carol I a murit pe 10 octombrie 1914 la Sinaia
Regele Carol I a murit pe 10 octombrie 1914 la Sinaia, la vârsta de 75 de ani. Carol I a fost înmormântat la Curtea de Argeş, locul ales de el ca necropolă a Familiei Regale a României.