Modul de obținere al concediului medical se schimbă în România! Legea de care trebuie să afle toți angajații
Conform ultimei decizii a Guvernului, modul de obținere al concediului medical se schimbă în România! Având în vedere procedura complicată pe care îl urmează oamenii pentru a primi zile libere în acest scop, Guvernul își propune să simplifice acest lucru. Iată noua lege de care toți angajații trebuie să afle.
- Concediu medical se va obține mai ușor
- De ce documente vor avea nevoie angajații
În ultima perioadă, Guvernul a modificat și adăugat mai multe legi, iar toate au fost în beneficiul românilor. Acest lucru se întâmplă și de această dată, când Guvernul a modificat modul de obținere al concediului medical.
Angajații trebuie să știe de ce documente vor avea nevoie, după ce legea va intra în vigoare. Dintr-o procedură simplă, aceasta se va transforma într-una mult mai simplă și rapidă.
Modul de obținere al concediului medical se va schimba radical
Guvernul a venit cu un nou proiect legislativ în favoarea românilor. Acesta presupune eliminarea adeverinței de la angajator de pe lista documentelor necesare pentru a obține concediul medical. În acest moment, adeverința este obligatorie în toate domeniile și necesită timp în plus pe care oamenii trebuie să îl piardă în acest scop.
Ei bine, adeverința de la angajator nu va mai fi necesară, iar concediul medical se va putea acorda în lipsa ei. Medicii de familie s-au confruntat de multe ori cu adeverinșe completate greșit, motiv pentru care angajații trebuiau să urmeze, din nou, aceeași procedură, și anume să facă o vizită la angajator, iar mai apoi din nou la medicul de familie.
După ce noua lege ca fi votată în Parlament, medicii ar putea să aibă acces la softul CNAS, unde pot verifica numărul de zile pe care angajații le au disponibile, conform asigurării. Așadar, angajații vor fi nevoiți să meargă doar la medic pentru a solicita concediu medical.
Minorii de peste 16 ani pot sî călătorească singuri în alte țări
Conform altei decizii luate de Guvern, minorii de peste 16 ani vor putea să călătorească neînsoțiți în alte țări. Tot ce trebuie să facă este să le prezinte polițiștilor de frontieră o declarație de la părinți, prin care sunt menționate destinația călătoriei, timpul în care minorul va fi plecat și scopul pentru care părăsește țara.
”Prin excepţie de la prevederile alin.(1), minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate, cărţi de identitate simple sau cărţi electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoţit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliției de frontieră o declaraţie autentificată a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei”, informează textul legii adoptate.